Mainos
Mainos

Asiantuntija: Venäläissotilaiden määrä Krimillä arvoitus

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Ukrainan armeijan varusmiehet on määrätty auttamaan Krimin niemimaan viranomaisia.

Ukrainan tilanne kiristyi jo eilen sen jälkeen, kun maan virkaa tekevä presidentti Oleksandr Turtshinov antoi armeijalle käskyn olla taisteluvalmiudessa.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi eilen presidentti Vladimir Putinin pyynnön asevoimien käyttöön Ukrainassa. 

YK:n Ukraina-operaation tiedottajan mukaan Krimin niemimaalla jo 15 000 venäläistä sotilasta. 

Everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta huomauttaa, että lukuihin sotilaiden määrästä pitää suhtautua varauksella. 

– 15 000 venäläissotilasta ei kuulosta mielestäni hälyttävältä. Aikaisempien tietojen mukaan Krimillä laivastotukikohdassa on lähes 10 000 sotilasta vakituisesti. Me emme tiedä, onko tässä laskettu 15 000 sotilasta tämän päälle vai vakituiset mukaan lukien. Aiemminhan jo kerrottiin, että Venäjä on siirtänyt noin 6000 sotilasta Krimille. Lehtitietojen perusteella emme voi arvioida, mikä on se oikea määrä.

Kajanmaan mukaan tilanne Ukrainassa kehittyy loogisesti.

– Ukraina kohottaa valmiuttaan kun se kokee uhkaa ja toisaalta taas Venäjä vahvistaa omaa kykyään auttaa lähinnä Krimillä olevia omia joukkojaan tarvittaessa.

Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman mukaan Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeutta vastaan väliintulolla Ukrainassa.

Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat Ukrainan tilanteesta puolitoista tuntia puhelimessa. Obama vaati Putinia vetämään joukkonsa takaisin tukikohtiin Krimin niemimaalla tai Venäjälle koituu poliittisia ja taloudellisia seurauksia.

Putin sanoi, että Venäjällä on oikeus puolustaa intressejään Ukrainassa. Hänen mukaansa Ukrainassa asuvat venäläiset ovat aidosti hengenvaarassa.

– Ei ole ihan arkipäiväistä, että maailmanjohtajat keskustelevat näin, onhan se vakavaa. Kovin vaikea kuitenkaan ottaa kantaa, kun ei tiedetä missä sävyssä ja mitä kaikkea he ovat puhuneet. Länsimaisesta näkökulmasta ei vaikuta siltä, että venäläisiin kohdistuisi uhkaa Ukrainan uuden hallinnon puolelta, everstiluutnantti Kajanmaa sanoo.

Nimettömänä pysytellyt korkea-arvoinen länsiviranomainen  arvioi uutistoimisto Reutersille, että haasteena on nyt estää Venäjää valtaamasta koko venäjänkielistä Itä-Ukrainaa. Kajanmaa ei pidä tätä todennäköisenä.

– Kyllä se olisi aika erikoista. Meidän tietojemme mukaan Venäjällä ei ole mitään intressejä Itä-Ukrainassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme