Mainos
Mainos

Asiantuntija: Yhdysvallat odottaa Euroopan ratkaisevan Ukrainan kriisin

Asiantuntijan arvion mukaan Yhdysvaltojen reaktio Ukrainan kiristyneeseen tilanteeseen on ollut tähän asti sovitteleva, vaikka äänenpainot ovat olleet ajoittain tiukkoja.

Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kuvaillut amerikkalaisen CBS-kanavan haastattelussa Venäjän toimia Krimin niemimaassa "1800-lukulaisiksi". Lisäksi Kerry on ilmoittanut, että G8-maat ovat valmiita eristämään Venäjän taloudellisesti

– Retoriikka on ehkä eri asia kuin käytännön toimet. Ulkopoliittiseen kulttuuriin kuuluu tällainen puhetapa. Tässä ehkä haetaan myös vastauksia kysymyksiin, mutta millaisia tekoja tästä seuraa, niin se on eri asia, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anna Kronlund kuvailee.

Kriisiin ratkaisu yhdessä Euroopan kanssa

Kronlundin mukaan Yhdysvallat on reagoinut Ukrainan kriisiin, mutta ei sillä tavalla kun moni olisi odottanut.

– Tietyllä tapaa Washingtonissa oletetaan Yhdysvaltojen vastaavaan tällaisiin tilanteisiin jollain tavalla. Moni varmaan ajatteli, että Yhdysvallat olisi voinut reagoida voimakkaamminkin. Tähän mennessä Yhdysvaltojen reaktio on ollut se, että kriisiin etsitään ratkaisua yhdessä Euroopan kanssa, Kronlund kuvailee.

Kronlund muistuttaa, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on korostanut sitä, että tietynlaisia keinoja voidaan tilanteen ratkaisemiseksi käyttää.

– Hän ei välttämättä tarkentanut, mitä nämä keinot ovat tilanteen ratkaisemiseksi. Sanktioita on kyllä esitetty, joita voitaisiin esimerkiksi soveltaa.

EU:n odotetaan sanktioiden sijaan painottavan neuvottelujen avaamista Ukrainan ja Venäjän välillä. EU:n ulkoministerit tapaavat tänään ja keskustelevat Ukrainan tilanteesta. 

Etyjin tarkkailijat Ukrainaan?

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry matkustaa taas huomenna Ukrainaan. Lisäksi Yhdysvallat on vaatinut muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä lähettämään tarkkailijoita maahan.

– Tämä ilmentää näkökulmaa siihen, että Yhdysvallat etsii yhdessä Euroopan kanssa ratkaisua tilanteeseen, Kronlund tiivistää.

Yhdysvaltoja Etyjissä edustavan Daniel Baerin mukaan päätöksiä asiasta olisi tehtävä jo tänään.

– Yhdysvalloille tämä on vaikea paikka. Odotetaan painokkaita sanoja, ja ehkä tekojakin. Toisaalta tämä kriisi on Euroopassa. Ja Yhdysvallat myös haluaa, että tämä on Eurooppa-keskeinen kysymys ja, että ratkaisu löytyy täällä, arvioi kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitokselta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme