Mainos
Mainos

Skandaaleista vain lisää suosiota? "Vaalikampanjoinnin törkeä kielenkäyttö leviää Suomeenkin"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmapäällikkö Mika Aaltola uskoo, että Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjoissa käytetty alatyylinen kielenkäyttö tulee leviämään muuallekin.

Erityisesti republikaaniehdokas Donald Trump on käyttänyt hyvin voimakkaita, jopa rasistisia ilmaisuja, ja haukkunut roisisti kilpakumppaneitaan. Tämä on saanut myös muut ehdokkaat vastaamaan samalla mitalla.

Aaltola uskoo, että kovia puheita tullaan kuulemaan muuallakin, myös Suomessa.

– Yhdysvalloissa asiat tehdään yleensä ensin. Luulen, että Suomessakin on katsottu mallia, miten hieman miedommalla tavalla tätä voitaisiin soveltaa. Esimerkiksi, miten sosiaalisessa mediassa pysyy päivästä toiseen esillä.

Aaltola nostaa esille valtavirrasta poikkeavat kannat lausunnot. Yhdysvalloissa omituiselta kuulostavat kannanotot ja jopa skandaalilausunnot ovat kääntyneet ehdokkaan eduksi. Tästä esimerkkinä on Trump.

– Erilaiset tölväykset, vähän levottomat kannat ja omituiset kannat. Niiden avulla voi saada paljon huomiota. Omituisella tavalla saatu huomio kääntyy sitten myöhemmin kannatukseksi. Se on tässä vähän niin kuin uutta.

– Yleensä on pyritty pysymään erossa skandaaleista ja sammakoista. Niihin on yleensä ehdokkaat kaatuneet, mutta Trump ei kaadu. Hänessä on jotain teflonia, ja tämä teflon on tietysti ilmiö mitä muuallakin halutaan saada.

Aaltola uskoo, että Yhdysvalloissa presidentinvaalitaistelu muuttuu jatkossa Donald Trumpin ja Hillary Clintonin väliseksi kisaksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme