Mainos
Mainos

Asiantuntijan mukaan Unkarin ja Slovakian valitus turvapaikanhakijoiden siirroista tulisi unohtaa – päätöstä odotetaan tänään

Unkarin ja Slovakian vaatimus turvapaikanhakijoiden siirtoja koskevan päätöksen kumoamisesta tulisi unohtaa, sanoo EU-tuomioistuimen julkinen asiamies Yves Bot lausunnossaan ennen tuomioistuimen virallista päätöstä.

Siirtojen tarkoituksena on auttaa Italiaa ja Kreikkaa, missä turvapaikanhakijoiden tulo Eurooppaan toissa vuonna on aiheuttanut eniten muutoksia.

Siirto-ohjelmaan kuuluu noin 160 000 turvapaikanhakijaa. EU:n odotetaan tänään kertovan virallisesti, että heistä yli 24 000 on tähän mennessä siirretty.

EU-tuomioistuin kuulee usein lainoppineiden mielipiteitä käsiteltävistä asioista ennen päätöstä. Tuomioistuin noudattaa usein asiantuntijoiden näkemystä, mutta ei aina.

Unkari ja Slovakia vetosivat valituksessaan siihen, että kaikkien EU-maiden olisi pitänyt yksimielisesti hyväksyä siirtoja koskeva päätös.

Bot toteaa lausunnossaan, että siirroilla on suora helpottava vaikutus Kreikkaan ja Italiaan, joihin on edelleen pakkautuneena kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. Nämä kaksi maata ovat usein ensimmäiset Euroopan puolella, minne turvapaikanhakijat saapuvat.

Kriisi on aiheuttanut kahtiajakautumista Euroopassa. Eniten vaikutuksia suurilla turvapaikanhakijamäärillä on ollut nimenomaan eteläisen Euroopan maihin, kun taas pohjoisen Euroopan maat ovat olleet vastahakoisimpia ottamaan vastaan heitä.

Euroopan komissio aloitti Unkaria, Puolaa ja Tshekkiä vastaan rikkomusmenettelyn, kun kolmikko kieltäytyi noudattamasta osaansa sopimuksesta.

EU-tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä keskiviikon aikana.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot