Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Lääkkeet eivät tuo nopeaa ratkaisua ebolaan

Lääkkeet eivät tuo nopeaa ratkaisua ebolaepidemiaan, sanovat kansainväliset asiantuntijat.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että kehitteillä olevia lääkkeitä voidaan saada käyttöön hyvin rajatusti aikaisintaan joulukuussa. Järjestön asiantuntijakokouksen mukaan ebolarokotteen toisen tutkimusvaiheen kokeet puolestaan voidaan aloittaa ensi vuonna.

Hyväksyttyä ennalta ehkäisevää tai hoitavaa lääkettä ebolaan ei ole.

Hoitoja on kehitteillä eri puolilla maailmaa, mutta kaikki tutkimukset ovat alkuvaiheessa, sanoo ylilääkäri Kari S. Lankinen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta STT:lle.

Lääkkeiden valmistamisen jälkeen eteen saattaa vielä tulla kysymys niiden jakelusta. Jos lääkkeen saatavuus olisi rajattu, sitä saatettaisiin Lankisen mukaan jakaa ensisijassa esimerkiksi epidemia-alueiden sairaanhoitohenkilökunnalle.

Hinnasta lääkkeen saatavuus epidemia-alueilla sen sijaan ei jäisi kiinni, Lankinen uskoo. Lääkkeitä on valmisteesta riippuen mahdollista tuottaa myös suhteellisen edullisesti, hän sanoo.

– Jos mitä tahansa edes kohtuullisen tehokasta ja turvallista lääkettä olisi saatavissa, sen hankkiminen ei tule olemaan rahasta kiinni tilanteessa, jossa tauti on levinnyt myös rikkaisiin maihin ja leviäminen jatkuu.

Lääkkeiden valmistumista ei voida jäädä odottamaan, jos epidemia halutaan taltuttaa, Lankinen sanoo. Hänen mukaansa tärkeintä on saattaa epidemiamaiden terveydenhuolto Länsi-Afrikassa tasolle, jolla taudin leviäminen voidaan estää. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme