Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Lentoturman Isis-kytkentä epätodennäköinen

Äärijärjestö Isis väittää olevansa venäläiskoneen turman takana. Järjestö ei kuitenkaan kerro, miten se olisi pudottanut koneen.

Venäläistutkijat ovat jo tarkastaneet, että koneen polttoainetta ei ole peukaloitu, sillä konetta ei tankattu Sharm-el-Sheikissä vaan Kazakhstanissa, Astanassa. Mahdollisuus siihen, että Isis olisi ampunut koneen matkakorkeudesta on niinikään epätodennäköinen, sillä järjestöllä ei tiedetä olevan niin korkealle kantavia aseita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä suhtautuu skeptisesti väitteeseen, että Isis-järjestö olisi lentoturman takana. Myöskään merkkejä teknisestä viasta tai miehistön virheestä ei Venäjällä ole.  

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija, professori Peter Neumann Lontoon College -yliopistosta kuitenkin epäilee Twitterissä, ettei järjestöllä ole kapasiteettia tämän kaltaiseen hyökkäykseen.  

Isis-järjestön sosiaalisessa mediassa levittämässä videossa matkustajakoneen näköinen laite saa osuman ja alkaa pudota nopeasti. Koneen tyyppiä ei videolta voi tunnistaa.

Tutkijoiden mukaan turmapaikalla on löytynyt ruumiita viiden kilometrin säteellä. Sotilasasiantuntijat kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että pommin mahdollisuutta koneessa ei voida sulkea pois. Koneen ohjaaja oli kuitenkin pyytänyt lupaa hätälaskuun teknisen vian takia, joka tarkoittaisi, ettei kone räjähtänyt lentokorkeudellaan.

Asiantuntijoiden mukaan Isis olisi voinut osua koneeseen, kun se oli jo syöksymässä maahan matalalla korkeudella. Ruumiiden leviäminen laajalle alueelle ei sovi yhteen sen kanssa, että kone olisi pudonnut maahan yhtenä kappaleena.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme