Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Trumpilla heikot mahdollisuudet, Clinton käsitellyt mörkönsä

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi valitaan todennäköisimmin Jeb Bush tai Scott Walker, arvioivat Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo ja kansainvälisen yritysverkoston AmCham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.  


Entisellä Floridan kuvernöörillä Bushilla ja Wisconsinin kuvernöörillä Walkerilla on takanaan vahva puoluekoneiston tuki. Sen sijaan gallupjohtajan Donald Trumpin mahdollisuuksia asiantuntijat pitävät pieninä.  

-Hänen mahdollisuuksiaan kaventaa se, että hän tulee selvästi puolueen ulkopuolelta. Toisaalta Euroopasta katsellen harva uskoi näyttelijä Ronald Reaganin mahdollisuuksiin 1980-luvulla, Helo sanoo.  

Yhdysvaltojen vuosien 1989-1993 presidentin George H. W. Bushin poika ja vuosien 2001-2009 presidentin George W. Bushin pikkuveli Jeb Bush on kerännyt valtavasti kampanjarahoitusta. Hän edustaa puolueen maahanmuuttomyönteisintä siipeä.  

Scott Walker on profiloitunut ammattiyhdistysliikkeen vastustajana ja tiukkana aseenkanto-oikeuden puolustajana. Hänen ulkopoliittista osaamistaan pidetään vaatimattomana.  


Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelee 16 kandidaattia.  
  

Clintonin valinta lähes varma  
  

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen ehdokkaaksi valitaan Helon ja Heleniuksen mukaan mitä todennäköisimmin entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Hän sai Washington Postin ja ABC-kanavan heinäkuun puolivälissä tekemässä gallupissa peräti 68 prosentin kannatuksen demokraatteja äänestävien keskuudessa.  

-Tuntuu, että kukaan ei oikein viitsi mennä lokaamaan itseään asettumalla häntä vastaan. Vastakandidaatit ovat olleet aika vaatimattomia tähän asti, Helenius toteaa.  

Asiantuntijoiden mukaan Clintonin suosio perustuu hänen pitkään ja näkyvään uraansa poliitikkona ja entisen presidentin Bill Clintonin vaimona, joka seisoi miehensä tukena seksiskandaalien läpi. 

-Hän on käsitellyt henkilökohtaiset mörkönsä julkisuudessa jo kauan sitten ja pääsee kampanjoimaan puhtaalta pöydältä, Helenius sanoo.  
Clintonin kanssa demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta kilpailee neljä ihmistä.  

Puolueiden esivaalit käydään ensi keväänä. Varsinaiset presidentinvaalit käydään marraskuussa 2016.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme