Mainos
Mainos

Asteroidi viuhahtaa vaarallisen läheltä vuonna 2017: "Pidettävä silmällä"

Lokakuussa vuonna 2017 koetaan tilanne, jota tähtitieteilijöiden mukaan on "syytä pitää silmällä".

Space Daily -sivusto kertoo, että 12.10.2017 asteroidi 2012 TC4 lentää vaarallisen läheltä Maata. 

Tällä hetkellä asteroidin tarkka rata epävarma. Samoin asteroidin koosta ei ole tarkkaa tietoa. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan murikan halkaisija on 12-40 metriä.

Venäjän Chelyabinskin yläpuolella vuonna 2013 räjähtänyt meteoriitti oli halkaisijaltaan noin 20 metriä. Räjähdys vaurioitti tuhansia taloja.

Space Dailyn mukaan 2012 TC4 -asteroidin iskeytyminen voisi olla tuhoisampi 

- Tätä on syytä pitää silmällä, toteaa tähtitieteilijä Judit Gyorgyey-Ries Teksasin yliopiston MCDonaldin observatoriosta.

Talon kokoinen asteroidi havaittiin vuonna 2012, kun se teki lähiohituksen Maasta. Etäisyyttä oli vain alle 95 000 kilometriä, mikä on avaruuden mittakaavassa todella vähän. 2012 TC4:n tiedetään nyt tehneen ennenkin lähiohituksia. Nyt tutkijat koittavat selvittää asteroidin tarkan lentoradan vuoden 2017 lähiohituksessa.

Vaikka asteroidin luonnehditaankin tulevan vaarallisen lähelle, niin asiantuntijoiden mukaan riski Maahan iskeytymiseen on käytännössä olematon - yksi miljoonasta.

Mikäli asteroidi olisi törmäyskurssilla ja se olisi läpimitaltaan 40 metrinen rautakappale, niin se iskeytyisi ilmakehän läpi maahan ja muodostaisi kraaterin. Mutta jos se onkin 10-metrinen kivi, niin sen osumaa ei välttämättä edes juuri havaittaisi.

Tällä hetkellä tutkijat ovat havainneet 1572 mahdollisesti haitallista asteroidia. Minkään näistä ei ole havaittu olevan törmäyskurssilla Maahan. Tähtitieteilijät löytävät kuitenkin jatkuvasti uusia asteroideja.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Tähdet ja avaruus -verkkosivuillaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme