Mainos
Mainos

Asuntokupla puhkeamassa Ruotsissa? Vaikutukset heijastuisivat myös Suomeen

Asuntojen hinnat ovat nousseet Ruotsissa useiden arvioiden mukaan  jo niin korkealle, että vaarana on asuntokupla. Asuntojen hintojen jyrkällä laskulla olisi vakavia seurauksia Ruotsin taloudelle.

Vaikutukset ulottuisivat välillisesti Suomeen saakka, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Hanna Putkuri kertoo.

– Suomen ja Ruotsin taloudet ovat kaupan kautta kytköksissä toisiinsa. On myös pohjoismaisia pankkikonserneja, jotka toimivat useissa maissa, Putkuri sanoo.

Ruotsin keskuspankki varoitti marraskuussa, että kotitalouksien asuntolainojen pitkään jatkunut kasvu on suuri riski kotitalouksille. Ruotsin pankkijärjestelmä on sen vuoksi haavoittuvainen. Pankin mukaan tämä voi koitua erittäin kalliiksi Ruotsin taloudelle.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto ja EU-komissio ovat varoittaneet Ruotsia kotitalouksien velkaantumisesta.

– Ruotsissa on hurja buumi ja lähestytään ylikuumentumista tai ollaankin jo siinä. Ruotsissa pitäisi olla jo huolissaan toisen suuntaisesta liikkeestä, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo.

Ruotsin tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien lainat kasvoivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 6,9 prosenttia vuoden takaisesta. Vauhti on hieman hidastunut, koska kesäkuun alussa tuli voimaan lyhennyspakko uusissa lainoissa.

Aiemmissa lainoissa ei lyhennyspakkoa ollut, ja ruotsalaiset ovat yleisesti maksaneet vain lainojen korkoja. 

Hinnat nousevat myös Saksassa 

Myös Saksan suurimmissa kaupungeissa asuntojen kysyntä ja hinnat ovat reippaassa nousussa. Tähän saakka saksalaiset ovat suosineet vuokra-asumista.

Saksalaiset ovat käärmeissään siitä, että euriborit ovat negatiivisia Euroopan keskuspankin matalan ohjauskoron ja elvytysohjelman vuoksi. Samalla inflaatio on kiihtynyt lähelle kahta prosenttia. Se syö pankkitalletusten reaaliarvoa.

– Ihmiset uskaltavat ostaa asunnon kun näkevät, että korot ovat pitkään matalalla, Kangasharju arvioi.

Asuntokauppaa tukee Ruotsissa ja Saksassa voimakas palkkojen nousu. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme