Mainos
Mainos

AU:lta uhkavaatimus Darfurin taistelujen osapuolille

Rauhanneuvottelut Sudanin hallituksen ja Darfurin kapinallisryhmien kesken ovat olleet umpikujassa jo lähes viikon.

Afrikan unionin (AU) välittäjät vaativat sudanilaisen Darfurin alueen taistelijoiden osapuolia lopettamaan vihollisuudet iltaan mennessä. Jos näin ei käy, AU aikoo raportoida aselevon rikkojasta YK:n turvallisuusneuvostolle.

Jo aiemmin AU:n välittäjät vaativat nimeltä mainiten Sudanin hallitusta lopettamaan kaksi viikkoa jatkuneen hyökkäyksensä Darfurissa.

Afrikan unionin (AU) tulitaukotarkkailijoita johtavan kenraalimajuri Festus Okonkwon mukaan Länsi-Sudanissa sijaitsevaan Darfuriin on tuotu parin viime viikon aikana valtaisat määrät aseita. -Darfuriin on tuotu aseita ja ammuksia alueelle keskitettyjä joukkoja varten niin tähtitieteelliset määrät, että kysymys ei enää kuulu, syntyykö taisteluja vai ei, vaan koska taistelut alkavat, kenraali Okonkwo sanoi Abujassa, Nigeriassa.

Okonkwo sanoi myös, että hänen ponnistelunsa tulitauon toteuttamiseksi Darfurissa ovat olleet lähes tuloksettomia. Darfur on hänen mukaansa "aikapommi joka saattaa räjähtää koska tahansa".

Abujan rauhanneuvottelut Sudanin hallituksen ja Darfurin kapinallisryhmien kesken ovat olleet umpikujassa jo lähes viikon, kun neuvotteluihin osallistuneet kaksi kapinallisryhmää marssivat ulos. Äskettäin muodostettu kolmas kapinallisryhmä NMRD allekirjoitti eilen rauhansopimuksen Sudanin hallituksen kanssa Ndjamenassa Tshadissa. Abujassa neuvotelleet kapinallisryhmät eivät ole tunnustaneet NMRD:tä.

Darfurin alueen mustan väestön kapina Sudanin arabihallitusta vastaan alkoi helmikuussa 2003. Ainakin 70 000 ihmistä on saanut sen jälkeen surmansa ja 1,6 miljoonaa joutunut lähtemään kodeistaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme