Mainos
Mainos

Auringonotosta voi olla myös hyötyä

Auringonotto voi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää riskiä sairastua imusolmukesyöpään.

Auringossa lekottelu saa useimmat meistä ajattelemaan ihosyövän vaaraa. Tuore ruotsalaistutkimus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että auringonvalo voi myös vähentää riskiä sairastua eräisiin syöpälajeihin.

- Tämä oli erittäin hämmästyttävää, kuvailee tutkija Karin Ekström Smedby tutkimuksen tuloksia.

Karoliinisen instituutin ja Uppsalan yliopiston tutkijat ovat selvittäneet auringonoton ja imusolmukesyövän välistä yhteyttä. Tulokset julkaistaan lääketieteellisen Journal of the National Cancer Institute -julkaisun tulevassa numerossa.

Laajan tutkimuksen mukaan auringonotto vähensi riskiä sairastua imusolmukesyöpään. Ensimmäisten arvioiden mukaan tämä saattaa selittyä ainakin osittain auringosta saatavalla D-vitamiinilla.

Tutkimukseen osallistui lähes 7000 ruotsalaista ja tanskalaista, joista vajaalla 4000:lla oli imusolmukesyöpä ja loput olivat terveitä. Tutkituilta kysyttiin muun muassa heidän auringonottotavoistaan aina lapsuudesta lähtien.

Lapsena ja nuorena paljon auringossa viettäneiden riski sairastua imusolmukesyöpään oli tutkimuksen mukaan peräti 30-40 prosenttia muita alhaisempi. Näin selkeä tulos saatiin tutkittaessa tavallisinta imusolmukesyöpälajia, jota kutsutaan non-Hodgkinsin lymfoomaksi.

(MTV3-STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme