Mainos
Mainos

Auschwitzin 94-vuotias vartija pyysi anteeksi – syytettynä uhrien valikoimisesta kaasukammioon

94-vuotias pahamaineisen Auschwitzin keskitysleirin entinen SS-vartija Reinhold Hanning kertoi tänään oikeudessa tienneensä keskitysleirillä tehdyistä kauheuksista. Hanning pyysi anteeksi uhreiltaan. Häntä syytetään osallisuudesta 170 000 ihmisen murhaamiseen.

– Pystyin näkemään kuinka ruumiita siirreltiin sinne ja tänne. Haistoin, kuinka ruumiita poltettiin, Hanning sanoi tänään oikeuden istunnossa Saksassa.

– Luulen, että kaikki vartijat tiesivät, mitä tapahtui. Asioista tiedettiin riippumatta siitä, mikä oli kunkin vartijan tehtävä.

Henning sanoi, että ei ole kertonut tapahtumista keskitysleirillä kenellekään.

– Kukaan perheestäni ei tiennyt, että työskentelin Auschwitzissa. En vain voinut puhua tapahtumista. Olen häpeissäni, että annoin kaiken tapahtua enkä tehnyt mitään estääkseni tapahtumia.

"Auschwitz oli kuin painajaisuni"

Hanning on syytettynä siitä, että hän valvoi keskitysleirillä toimintaa, jossa valikoitiin suoraan kaasukammioon menevät ihmiset. Hänen uskotaan olevan myös tietoinen säännöllisistä vankien joukkoampumisista sekä vankien näännyttämisestä nälkään.

Oikeudenkäynti alkoi helmikuussa ja tuolloin todistajana puhunut 90-vuotias Leon Schwarzbaum vetosi Hanningiin, jotta tämä kertoisi koko totuuden.

– Olemme lähes samanikäisiä. Kohtaamme molemmat pian korkeimman tuomarin, Schwarzbaum sanoi.

Henning vakuutti, että kukaan Auschwitzissa ollut vartija ei halunnut puhua tapahtumista. Hänen mukaansa Auschwitz oli hänelle kuin painajaisuni, jota hän ei koskaan olisi halunnut kokea.

Uhreja edustavan kansainvälisen Auschwitz-komitean puheenjohtaja Christoph Heubner sanoi saksalaiselle Bild-lehdelle, että Hanningin tunnustus oli "putsattu ja laskelmoitu sellaiseksi, että hän olisi ollut vain sivustakatsoja Auschwitzissa".

Auschwitzin noin 6500 entisestä SS-järjestöön kuuluneesta sotilaasta alle 50 on joutunut tuomiolle. Hanning-oikeudenkäynnin tuomiota odotetaan toukokuun aikana.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme