Mainos
Mainos

Auschwitzin ex-lääkintämiehen oikeudenkäynti jäähylle – syytetty ei päässyt paikalle

Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleirin entisen lääkintämiehen oikeudenkäynti on hyllytetty. 95-vuotias syytetty ei pystynyt saapumaan tänään alkaneeseen oikeudenkäyntiin huonon kuntonsa vuoksi.

Uutistoimisto AFP uutisoi aiemmin, että oikeudenkäynti Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleirin entistä lääkintämiestä Hubert Zafkea vastaan alkaa tänään Saksassa. Miestä syytetään ainakin 3 681 avunannosta murhaan.

Tuomari Klaus Kabisch pisti kuitenkin oikeudenkäynnin jäähylle vain hetki aloittamisen jälkeen. Tuomarin mukaan syytettyä tutkineen lääkärin mukaan 95-vuotias Zafke kärsi itsetuhoisista ajatuksista ja kärsi stressireaktiosta. Miestä ei voitu kuljettaa oikeuspaikalle.

Zafke työskenteli lääkintämiehenä leirillä 15.8.1944–14.9.1944. Tänä aikana ihmisiä tuotiin 14 junassa leirille, missä monet lopulta tapettiin kaasukammioissa. Mukana oli myös päiväkirjastaan kuuluisaksi tullut Anne Frank, joka kuitenkin siirrettiin myöhemmin Bergen-Belsenin leirille, missä hän kuoli vuonna 1945.

Vetoomustuomioistuin hylkäsi jo aiemman päätöksen, jonka mukaan vanhus on liian huonossa kunnossa oikeudenkäyntiin. Tuomioistuin kuitenkin totesi, että hänellä kognitiivisia häiriöitä ja alentunut fyysinen kunto, ja määräsi oikeudenkäyntiin säännöllisiä taukoja ja sairaanhoitoa. Saksalaismedian mukaan Zafkella on dementia.

Tuomarin tänään annetun hyllytyspäätöksen jälkeen syyttäjät hakivat päätöstä toiselle lääketieteelliselle mielipiteelle syytetyn kunnosta. 

Zafkea uhkaa 3-15 vuoden vankeustuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi. AFP:n mukaan mies tuskin silti joutuu vankilaan korkean ikänsä vuoksi.

Syyttäjien mukaan nyt 95-vuotias Zafke oli aikoinaan tietoinen leirin tarkoituksesta kuolemanleirinä ja myös sen rakenteesta. Zafke on kiistänyt tienneensä mitään massamurhista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme