Mainos
Mainos

Australia ja EU sopivat virallisista suhteistaan

Australia ja Euroopan unioni ovat yli vuoden neuvottelujen jälkeen päässeet yhteisymmärrykseen keskinäisistä suhteistaan. Australian ulkoministeri Alexander Downer kertoi tänään, että osapuolet ovat laatineet julistuksen, jossa määritellään Australian ja Euroopan unionin välisen suhteen perusperiaatteet.

Downerin mukaan kyseessä ei ole sitova sopimus, vaan pikemminkin yhteistyön lujittamiseksi tehty linjaveto. Julistus on määrä allekirjoittaa viikon kuluttua Luxemburgissa.

Euroopan unionin ja Australian välisen yhteistyösopimuksen tekemistä on hidastanut unionin ihmisoikeuksiin liittynyt vaatimus. EU on halunnut ottaa myös ihmisoikeudet mukaan sopimukseen, Australia sen sijaan on halunnut sopimuksen keskittyvän lähinnä talouteen.

Ulkoministeri Downer kuvasi julistusta ratkaisevaksi edistysaskeleeksi Australian ja Euroopan unionin välisten suhteiden elvyttämisessä.
-EU:n markkinat ovat Australialle erittäin tärkeät ja Australian suurimmat ulkomaiset investoinnit ovat nimen omaan EU:n alueella, ministeri Downer sanoi.

Australian nykyinen konservatiivihallitus on etenkin kuluvan vuoden aikana suuntautunut voimakkaasti Eurooppaan ja syyttänyt entistä työväenpuolueen johtamaan hallitusta yksipuolisesta Aasian suosimisesta.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme