Mainos
Mainos

Australia taistelee karppeja vastaan herpeksellä – hinnaksi lähes 10 miljoonaa

Australiassa aiotaan kitkeä maan vesistöissä leviävää karppikalaa virustaudin avulla. Räjähdysmäisesti lisääntynyttä petokalaa yritetään vähentää levittämällä karppien keskuuteen herpesvirusta.

Karppien tartuttaminen herpeksellä maksaa Australialle arviolta 15 miljoonaa Australian dollaria eli noin 9,7 miljoonaa euroa. Karppien aiheuttamat tuhot ja kustannukset sen sijaan on arvioitu jopa 500 miljoonan Australian dollarin (326 milj. euron) suuruisiksi.

Karppikantaa on onnistuneesti kutistettu herpeksellä aiemmin ainakin Japanissa. Vain karppeihin tarttuva virus tarkoitukseen kehitettiin Israelissa. Virus vaurioittaa kalan kiduksia ja elimiä ja estää sitä hengittämästä.

Karpit ovat levinneet ympäri Australiaa Pohjoisterritoriota lukuun ottamatta. Ne ovat vieraslaji, joka tuotiin maahan 1800-luvun puolivälissä. Ne ovat vallanneet alaa Australian kotoperäisiltä vedeneläviltä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme