Mainos
Mainos

Autotallista löytyi jättiyllätys – jopa 15 miljoonan dollarin taulu virui piilossa vuosia

Yhdysvalloissa on tehty hämmästyttävä taidelöytö arizonalaisesta autotallista. Autotallin uumenista löytyi miljoonien dollarien arvoinen Jackson Pollockin maalaus. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Nimettömäksi jäänyt teos on kuuluisan yhdysvaltalaisen Jackson Pollockin ja se aiotaan myydä huutokaupassa ensi viikolla. Teoksen hinnaksi on nyt arvioitu 10–15 miljoonaa dollaria. Maalaus on kooltaan noin 56 cm x 82 cm.

CNN kertoo, että taulu löytyi sattumalta. Arizonan Scottsdalessa mies oli muuttamassa seniorikotiin ja naapuri oli auttamassa muutossa. Naapuri huomasi julisteiden ja taulujen joukossa yhden julisteen autotallissa ja ehdotti, että se pitäisi antaa asiantuntijan arvioitavaksi. Huutokauppaomistaja Josh Levine arvioi puhelimessa julisteeksi arvioidun koripallojoukkue L.A Lakersin vuoden 1992 julisteen hinnaksi noin 300 dollaria eli noin 270 euroa. Kun Levine pääsi paikanpäälle ilmeni, että julisteen sijasta tallissa onkin huomattavasti arvokkaampia tauluja.

– Kävimme läpi tauluja ja julisteita ja kun näin viimeisen taulun, niin pysähdyin. Ajattelin, että herranjumala, tuo näyttää ihan Jackson Pollockin taululta, Josh Levine kertoo CNN:lle.

Levine kuljetti taulun toimistolleen ja selvitti kuukausien ajan oliko taulu todellakin Jackson Pollockin teos. Ja jos oli, niin miten ihmeessä se oli päätynyt arizonalaiseen autotalliin?

jakcon pollock kadonnut maalaus
Josh Levine Pollockin maalauksen kanssa. Kuva: J. Levine Auction & Appraisal

Yhteys löytyi lopulta talon omistajan sisarpuolen Jenifer Gordonin kautta. Sisar oli muuttanut New Yorkiin, kun muu perhe ja suku oli jäänyt keskilänteen. Sisar oli tehnyt uransa hierojana 1950-luvulla New Yorkin eliitille ja samaan aikaan viettänyt aikaansa taidepiireissä, muun muassa modernin taiteen taitelijoiden kuten Hazel Guggenheim Mckinleyn ja Jackson Pollockin kanssa. Sisarpuoli kuoli jo 1990-luvulla ja veli pakkasi perimänsä sisarpuolensa omaisuuden, muun muassa taidekokoelman, autotalliinsa. Missä ne pysyivätkin vuoden 2016 tammikuuhun asti.

Pelkästään yhteyden löytäminen ei tietenkään tehnyt maalausta aidoksi. CNN kertoo, että taulun aitouden varmistamiseen on käytetty tähän mennessä kymmeniä tuhansia dollareita. Asiantuntijoiden tutkimukset näyttivät 18 kuukauden tutkimusten jälkeen, että teos oli kuin olikin Jackson Pollockin käsialaa. Se oli todennäköisesti maalattu vuosien 1945-1949 välillä guassiväreillä.  

Maalaus on kärsinyt ajan saatossa ja vaatii vielä restauroinnin, jonka hintalapuksi on arvioitu noin 50 000 dollaria, eli noin 45 000 euroa. Taulu on kärsinyt muun muassa tupakansavusta.

Levine on vakuuttunut, että teos on aito, vaikka taidemarkkinoilla on liikkunut väärennettyjä tai Pollockin teoksia muistuttavia kappaleita useita ennenkin. 

– Olen käyttänyt satoja työtunteja siihen, miten tämä Pollockin teos olisi voinut päätyä Arizonaan. Olen vakuuttunut, että tämä on aito.

Pollockin nimetön maalaus aiotaan myydä 20.6 huutokaupassa Scottsdalessa.  Pollockin taulun lisäksi autotallista löytyi muitakin taideteoksia, muun muassa Kenneth Nolandin, Hazel Guggenheim McKinleyn ja Cora Kelley Wardin teoksia.

Jakcson Pollock oli yhdysvaltalainen taidemaalari, joka edusti niin sanottua abstraktia ekspressionismia. Pollock kuoli vuonna 1956.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme