Mainos
Mainos

Avaruuden laitamilta löytyi jättiläisgalaksijoukko

Euroopan avaruusjärjestön Esan tutkijat ovat löytäneet ulkoavaruudesta jättimäisen galaksijoukon, joka on jopa tuhat kertaa omaa Linnunrataamme suurempi. Järjestön mukaan kolossi vahvistaa teoriaa niin kutsutusta pimeän energian olemassaolosta.

Galaksijoukko havaittiin Esan röntgenteleskoopin XMM-Newtonin avulla noin 7,7 miljardin valovuoden päässä Maasta. Jättiläinen sai yhtä jättimäisen tunnistenumeron 2XMM J083026+524133.

Nykyteorian mukaan liki kolme neljäsosaa koko havaitusta maailmankaikkeudesta muodostuu pimeästä energiasta, joka aiheuttaa myös universumin kiihtyvän laajenemisen. Tämän kiihtymisen vuoksi nyt havaitun kaltaisia galaksijoukkoja on voinut muodostua vain kaukana maailmankaikkeuden menneisyydessä - johon viittaa juuri joukon valtava etäisyys Maapallosta.

Tutkijat arvelevat, että näin suuria joukkoja on erittäin harvassa.

-Galaksijoukko on niin suuri, että sellaisia voi olla vain kourallinen. Sen havaitseminen on kuin kosmisen neulan löytäminen heinäsuovasta, avaruusjärjestö Esa kuvaili tiedotteessaan.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme