Mainos
Mainos

Avaruudessa on valtava määrä romua – "uhka jopa miehitetyille lennoille"

1950-luvulta lähtien avaruuteen on laukaistu noin 6 000 satelliittia. Osasta näistä on tullut vuosien mittaan avaruusromua, joka tietyillä korkeuksilla alkaa olla jo ongelma.

Geodeettisen laitoksen professori Markku Poutanen arvioi, että avaruudessa on ihmisen toiminnasta johtuen satojatuhansia, jopa miljoona muutamaa senttimetriä suurempaa kappaletta, jotka kiertävät tällä hetkellä Maata.  Rikkinäisten satelliittien lisäksi avaruusromuksi lasketaan muun muassa kantorakettien osat.

– Romun määrä alkaa tietyillä korkeuksilla olla ongelma toiminnassa oleville, erityisesti tietoliikennesatelliiteille tai jopa miehitetyille lennoille. Jo pienikin romunkappale, joka törmää satelliittiin, voi tehdä pahaa jälkeä.

Vaikka avaruuteen ei laukaistaisi enää yhtään satelliittia, lisääntyy avaruusromun määrä koko ajan.

– Nyt Maata kiertävät avaruusromut törmäävät ajan myötä toisiinsa, Poutanen valaisee.  

Poutasen mukaan romun määrä avaruudessa kasvoi selvästi vuonna 2007. Tuolloin Kiina teki ohjuskokeen ja ampui palasiksi 900 kilometrin korkeudella olleen sääsatelliittinsa.

– Siitä tuli valtavasti romua, ja asiaa paheksuttiin nimenomaan siitä syystä.

Lisää romua syntyi alkuvuodesta 2009, kun Iridium- ja Kosmos-satelliitit törmäsivät Siperian yläpuolella.

Toistaiseksi avaruusromua ei pystytä keräämään, mutta sen keräämistä suunnitellaan.

– Yksi ongelma on kappaleiden suhteellinen nopeus, joka voi olla useita kilometrejä sekunnissa. Tämän takia avaruusromua voi olla vaikea kerätä. Ja vaikka tuntuu siltä, että romua on valtava määrä, niin avaruus on niin valtava, ettei avaruusromua niin tiheässä ole.

Yksi satelliitti, joka on tullut tiensä päähän, on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n vuonna 2009 laukaisema, muun muassa maan painovoimakenttää tutkiva GOCE. Satelliitin osia arvioidaan putoavan Maahan sunnuntaina tai maanantaina. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot