Mainos
Mainos

Avaruusasema Mirin happilaiteissa vika

Kaksi venäläisen avaruusasema Mirin happigeneraattoria hajosi tiistaina, kertoivat Venäjän avaruusviranomaiset. Vaihtomiehistö lähti kuitenkin Mir-asemalle suunnitelmien mukaisesti noin kello 18.30 Suomen aikaa.

Viranomaisten mukaan aseman happivarastoissa on riittävästi happea kahdeksi kuukaudeksi. Vika ilmeni vain muutamia tunteja ennen kahden uuden kosmonautin lähettämistä asemalle.
-Samalla lailla on käynyt jo tuhat kertaa aiemmin, ei tästä kannata mitään hälyä nostaa, selitti happigeneraattorien vioittumista Viktor Blagov Venäjän avaruuslentojen johtokeskuksesta.
-Olemme tietysti huolestuneita ja huolissamme, mutta meillä on valtavasti kokemusta tällaisista tilanteista.

Vaihtomiehistöön kuuluvat kosmonautit Anatoli Solovjov ja Pavel Vinogradov. Vaihtomiehistön on tarkoitus ryhtyä korjaamaan vaurioita, jotka Mir sai huoltoaluksen törmättyä siihen kesäkuussa. Mir on onnettomuuden jälkeen kärsinyt pahoista sähköntuotantovaikeuksista. Sen hapentuotanto oli reistaillut jo aiemmin.

Mir-asemalla nyt olevat Vasili Tsiblijev ja Aleksandr Lazutkin palaavat maahan 14. tätä kuuta samalla Sojuz-aluksella, jota Solovjov ja Vinogradov käyttävät. Sen sijaan yhdysvaltalainen Michael Foale jää asemalle vielä syyskuuhun. Hänen vaihtomiehekseen saapuu silloin toinen amerikkalainen, joka saapuu Mir-asemalle Atlantis-avaruussukkulan lennolla.
(STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme