Mainos
Mainos

Avaruusasema sai aurinkopaneelin

Astronautit Joe Tanner ja Carlos Noriega ovat kiinnittäneet suuren aurinkopaneelin kansainväliseen avaruusasemaan (ISS). Paneeli on jo ryhtynyt tuottamaan sähköä.

Tanner ja Noriega olivat seitsemän ja puoli tuntia avaruuskävelyllä kiinnittämässä pultein kahta aurinkopaneelia. Toinen paneeleista saatiin kiinnitettyä hyvin, mutta se ei auennut aivan täyteen mittaansa. Toisen paneelin kiinnitys ei onnistunut, vaan kiinnitys siirrettiin myöhemmäksi.
Tanneria ja Noriegaa avusti Endeavour-sukkulassa oleva kanadalainen astronautti Marc Garneau, joka siirsi 17 tonnia painavaa paneelia sukkulan automaattinosturilla. Asiantuntijoiden mukaan avaruusasema on nähtävissä myös Maasta sopivalla säällä.
Endeavour telakoitui ISS-asemaan lauantaina. Sukkulan mukana on kuusi astronauttia. Avaruusasemalla on jo entuudestaan kolme avaruuslentäjää, venäläiset Juri Gidzneko ja Sergei Krikalov sekä amerikkalainen Bill Shepherd.
ISS-avaruusasema on vasta rakentamisensa alkuvaiheessa. Sen on määrä valmistua vuonna 2006. Venäjän ja Yhdysvaltain lisäksi rakentamiseen osallistuvat useat Euroopan maat sekä Japani ja Kanada.
(STT-AP-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme