Mainos
Mainos

Avaruusjärjestö kadotti yhteyden jättisatelliittiin

Euroopan avaruusjärjestö Esa on menettänyt yhteyden kaikkien aikojen suurimpaan ympäristösatelliittiin Envisatiin. Kymmenmetrinen ja kahdeksan tonnia painava kolossi ei ottanut enää radioyhteyttä Ruotsin Kiirunassa sijaitsevaan maa-asemaan viime viikolla.

Esa on koonnut tutkijoista ja insinööreistä pelastustiimin, joka yrittää palauttaa yhteyden satelliittiin. Envisat on vakaalla kiertoradalla.

Envisat on toiminut jo pitkään jatkoajalla. Se laukaistiin kiertoradalle keväällä 2002, ja sen käyttöiäksi oli arvioitu viisi vuotta. Envisat on kuitenkin ylittänyt odotukset: se on ehättänyt kiertää maapallon yli 50 000 kertaa ja on matkallaan kerännyt arvokasta tietoa yli 4000 tiedehankkeeseen. Esimerkiksi Fukushiman ydinturman saasteiden leviämistä ja Meksikonlahden Deepwater Horizon -öljykatastrofin kehittymistä tarkkailtiin sen tietojen avulla.

Esa on toivonut, että Envisat pysyisi toiminnassa ainakin ensi vuoteen, jolloin sen korvaavien Sentinel-satelliittien laukaisut aloitetaan.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme