Mainos
Mainos

Avaruusluotain saatiin matkaan

Yhdysvaltalainen Stardust-luotain laukaistiin illalla avaruuteen Cape Canaveralista Floridassa. Luotaimen on määrä koota avaruudesta avaruuspölyä ja tuoda se maahan seitsemän vuoden kuluttua. Stardustin lento on ensimmäinen laatuaan avaruustutkimuksen alalla.

Luotain laukaistiin matkaan Delta-2 -raketilla, ja lähtö onnistui hyvin. Alunperin Stardust piti lähettää avaruuteen jo lauantaina, mutta lähtö viivästyi teknisen vian takia.

Suunnilleen kirjoituspöydän kokoinen luotain saavuttaa Wild-2 -nimisen komeetan vuoden 2004 tammikuun alussa, kokoaa mikroskooppisen pieniä hiukkasia auringon lämmittämistä kaasuista ja tuo näytteet maahan noin kaksi vuotta myöhemmin. Tiedemiehet uskovat hankkeen antavan tärkeää tietoa aurinkokunnan ja elämän synnystä.

Stardust-hanke on laatuaan ensimmäinen avaruuslentojen historiassa. Stardust tuo myös maahan maan ulkopuolista materiaalia ensimmäisen kerran sitten vuoden 1976, jolloin neuvostoliittolainen Luna-luotain toi kuukiviä ja -soraa mukanaan.
(STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme