Mainos
Mainos

Avaruusluotain Soho löytyi

Yli kuukauden kateissa ollut Soho-avaruusluotain on löytynyt. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA uskoo, että auringon tutkimisessa ansioitunut luotain voidaan palauttaa toimintakuntoon.

Yhteys Sohoon katkesi 24. kesäkuuta. Avaruustutkijat pelkäsivät, että paljon arvokasta tietoa tuottanut luotain oli menetetty lopullisesti.

Myöhään eilen Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus NASA ilmoitti, että Soho on löytynyt. Kaliforniaan sekä Puerto Ricoon sijoitetut radioteleskoopit ovat paikallistaneet luotaimen läheltä katoamispaikkaansa, joka on noin puolentoista miljoonan kilometrin etäisyydellä maasta.

Syy yhteyden katkeamiseen runsas kuukausi sitten oli ilmeisesti ohjelmointivirhe. Sen seurauksensa Sohon aurinkopaneelit kääntyivät pois auringosta ja luotaimen virransaanti tyrehtyi.

Suomalaistakin tietotaitoa kuljettava Soho on tehnyt monia mielenkiintoisia havaintoja aurinkokuntamme keskuskappaleesta. Vähän ennen katoamistaan luotain todisti kahden komeetan syöksyn auringon kaasukehään sekä rekisteröi ensi kerran voimakkuudeltaan valtaisan auringonjäristyksen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme