Mainos
Mainos

Avustusjärjestö IAM arvioi projektiensa turvallisuuden

Avustusjärjestö IAM arvioi kaikkien projektiensa turvallisuuden torstain ampumisen jälkeen, kertoo järjestön vastaava toiminnanjohtaja Heini Mäkilä STT:lle.

Kaksi International Assistance Mission -järjestön suomalaista työntekijää ammuttiin torstaina Afganistanissa Heratin kaupungissa.  

IAM:n sisäinen kriisityöryhmä on tänään pitänyt kokouksen lyhyen aikavälin toimenpiteistä. Mäkilän mukaan päätöksiä tehdään huomenna.  

Järjestöllä on erilaisia projekteja useilla paikkakunnilla Afganistanissa. Mäkilän mukaan nyt mietitään, onko joiltakin paikkakunnilta vedettävä ulkomaalaiset pois, ja onko joitakin projekteja mahdollisesti suljettava. 

Tilanteet arvioidaan paikkakuntakohtaisesti. Mäkilä kertoo, että joillakin alueilla suurimmat uhat kohdistuvat lähinnä länsimaisiin ihmisiin, kun taas toisaalla uhka koskee kaikkien ulkomaalaisten järjestöjen työtä. Tällöin myös paikalliset työntekijät voivat olla vaarassa.  

– Osa projekteista pystyy toimimaan paikallisin voimin, mutta on kartoitettava, onko paikallisille uhkaa. Jos näin on, projekteja joudutaan sulkemaan, mitä emme tietenkään haluaisi tehdä, Mäkilä toteaa.  

Mikään taho ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.  

Turvallisuustilanne muuttunut

Mäkilän mukaan menneinä vuosina ulkomaalaisuus jopa suojeli avustustyöntekijöitä Afganistanissa.  

– Viime vuosien aikana on kuitenkin noussut ryhmittymiä, jotka vastustavat kaikkien ulkomaalaisten olemista maassa, hän sanoo.  

Ilmapiiriä järjestön paikallisten työntekijöiden keskuudessa Mäkilä kuvailee järkyttyneeksi ja surulliseksi. Monet järjestön 500 paikallisesta työntekijästä tunsi kuolleet naiset.  

Sitä, kuolivatko naiset ampumiseen välittömästi, ei vielä tiedetä. Ampumistilanteen perusteella Mäkilä olettaa, että kuolema oli nopea. Hänen mukaansa sairaala sijaitsee vain muutaman minuutin päässä ampumispaikasta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme