Mainos
Mainos

B-hepatiitti leviää Itä-Virossa

B-hepatiitin aiheuttama keltatauti on nopeasti leviämässä Koillis-Viron narkomaanien keskuudessa. Viimeksi kuluneen kuukauden aikana tautiin on sairastunut 122 huumeiden käyttäjää.

Puolen vuoden aikana sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut. -Likaisten ruiskeiden välityksellä leviävää B-hepatiittia tavataan Kohtla-Järvellä, Narvassa, Jöhvissa ja lisäksi Tallinnan Lasnamäellä, kertoo Viron Aids-keskuksen johtaja Nelli Kalikova. Hänen mukaansa huumeiden käyttäjistä jopa 85 prosenttia saattaa olla tartunnan saaneita. Tohtori Kalikova korostaa, että itäblokin maiden kokemusten perusteella B-hepatiittia seuraavat aids-tartunnat, koska molempien tautien leviäminen tapahtuu pääosin samalla tavoin.

-Virossa ei vielä ole aidsia havaittu tavanomaista enempää, mutta esimerkiksi Latviassa on tänä vuonna tavattu hiv-tartuntoja yhtä paljon kuin kymmenen viime vuoden aikana yhteensä, hän sanoo. Viron terveyshallinnossa pohditaankin parhaillaan esimerkiksi koko väestön ja erityisesti lapsien rokottamista keltatautia vastaan. -Toistaiseksi tähän ei kuitenkaan ole vielä taloudellisia eikä käytännön mahdollisuuksia, sanoo Viron terveydenhoitolaitoksen asiantuntija Ants Jögiste.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme