Mainos
Mainos

Barak tarjoaa joustoa Lähi-idän rauhanneuvotteluissa

Lähi-idän huippukokouksen loppurutistuksessa Camp Davidissa on tehty uusi neuvottelutarjous. Israelin radio kertoo, että pääministeri Ehud Barak tarjoutuu vetämään kaikki juutalaisten uudisasutukset kiistellyltä Gazan kaistaleelta, jos rauhansopimus syntyy.

Ehud ja Jasser

Länsirannan vastaavat asutukset Barak sen sijaan haluaa radion mukaan pitää, vaikka alueelle syntyisikin itsenäinen Palestiinan valtio. Barakin neuvonantaja Eldad Yaviv ei myöntänyt eikä kiistänyt radion tietoa. Sen sijaan Länsirannan ja Gazan siirtokuntaneuvosto esitti heti vastalauseensa ajatukselle.
-Jos pääministeri luulee, että vain Gazan siirtokuntalaiset vastustavat poissiirtämistään, hän on väärässä. Kaikki 200 000 siirtokuntalaista vastustavat tällaista suunnitelmaa, neuvosto ilmoitti antamassaan lausunnossa.

Välimeren rannalla sijaitseva Gazan alue on yksi Lähi-idän rauhanneuvottelujen kiistakysymyksistä. Alueella asuu 1,2 miljoonaa palestiinalaista, sekä noin 6100 juutalaista, jotka ovat ryhmittyneet 18 siirtokuntaan.

Valkoisen talon puhemies Joe Lockhart sanoo, että kokous jatkuu niin kauan kuin on olemassa realistinen mahdollisuus Israelin ja palestiinalaisten väliseen sopimukseen. Osapuolet ovat kertoneet, että Jerusalemin asema on nevottelujen pahin solmukohta. USA:n presidentti Bill Clinton yrittää tietävästi saada henkilökohtaisella panoksellaan ratkaisua aikaan. Clinton tapasi aikaisin tänään Suomen aikaa uudelleen palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin keskustellakseen Jerusalemin asemasta. Käsiteltävänä oli tiettävästi Yhdysvaltain kompromissiehdotus.

Israelin ja palestiinalaisten johtajat ovat jo kaksi viikkoa neuvotelleet rauhasta Camp Davidissa, Yhdysvalloissa.
(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme