Mainos
Mainos

Bardarbungan lähellä leviävä rikkidioksidi uhkaa alueen asukkaita

Islantilaisen Bardarbunga-tulivuoren alueen purkauspilven rikkidioksidipitoisuus uhkaa lähialueilla asuvia ja toimivia ihmisiä. Laava purkautuu niin kutsuttuna rakopurkauksena jäättömällä alueella.

Laavavirta etenee tunnissa kymmeniä metrejä, ja se ulottuu Bardarbungasta noin 20 kilometrin päähän.

Rikkidioksidin määrän odotetaan nousevan. Ihmisiä on kehotettu olemaan sisätiloissa. Useista kaupoista on myyty hyllyt tyhjiksi kaasunaamareista ja kaasumittareista, kertoo Tiedetuubi-nettisivusto.

Itse Bardarbunga-tulivuorella mitattiin toissapäivänä voimakas maanjäristys, 5.5 magnitudia. Alueella on tällä hetkellä kymmeniä järistyksiä vuorokaudessa. Jäätikön alla olevan kraaterin pinta-ala on noin 80 neliökilometriä.

Huolta herättää Bardarbungan kraaterin pinnan laskeutuminen. Se on madaltunut noin 20 metriä kuluneen viikon aikana. 

Viranomaiset pelkäävät että pinnan laskeutuminen johtaa kraaterin purkautumiseen, mistä voi olla seurauksena suuri purkauspilvi, josta saattaa olla haittaa muun muassa lentoliikenteelle. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot