Mainos
Mainos

BBC listaa lukuisia syitä: Iso-Britannia Pohjoismaiden hengenheimolainen

BBC:n mukaan Iso-Britannia on oikeastaan Pohjoismaiden hengenheimolainen – sitä ei vaan ole aiemmin huomattu, koska Pohjoismaista on ollut todellisuutta ruusuisempi kuva.

Isolla-Britannialla on identiteettikriisi, joka vaan pahenee, kun kansanäänestys EU-jäsenyydestä lähenee, kirjoittaa BBC. Kanava lähti ratkaisemaan identiteettikriisiä ja kartoittamaan, mistä paikasta maailmassa löytyisivät brittien sukulaissielut.

Katse tulisi BBC:n mukaan kääntää Pohjoismaihin. Siitä huolimatta, että pohjoisista valtioista tulevatkin mieleen lähinnä hauskat neuleet, poliisisarjat ja masennukseen juominen tai vaihtoehtoisesti korkean teknologian hyvinvointivaltiot.

BBC listaa lukuisia asioita, joissa Iso-Britannia muistuttaa Pohjoismaita enemmän kuin aiemmin on ajateltu: työllisyystilanne on verrattain hyvä, Norjan ja Iso-Britannian yritysvero on samalla tasolla, internetinkäyttö on Isossa-Britanniassa ja Pohjoismaissa maailman korkeinta ja nettikaupoista tehtyjen ostosten osuus maailman suurimpia.

Pohjoismaita pidetään BBC:n mukaan superterveen liberaalin eliitin pohjoisena Nirvanana, mutta todellisuudessa Ison-Britannian eliniänodote on 81 vuotta kuten Suomessakin ja tupakoivien osuus kansasta on sama kuin Norjassa. Arvomittausten mukaan Iso-Britannia on lähellä Pohjoismaita ja Pisa-testeissä ainoastaan Suomi pärjää huomattavasti paremmin.

Innokkaasta yhteyksien etsimisestä huolimatta BBC tunnustaa, että erojakin löytyy. Tuloerot ovat paljon suuremmat Isossa-Britanniassa kuin Pohjoismaissa. Ylipaino on Isossa-Britanniassa vielä yleisempää ja vankien osuus väestöstä suurempi. Myös yliopistomaksut ovat paljon suuremmat.

Syitä odottamattomillekin yhteyksille on useita ja BBC nostaa esiin erityisesti historiallisen yhteyden. Muinaisnorjaa ja muinaisislantia tutkinut Oxfordin yliopiston tutkija Carolyne Larrington kertoo, että meren yli on käyty kauppaa vuosisatojen ajan ja samassa yhteydessä on tapahtunut myös kulttuurin ja kielen vaihtoa.

Pohjoismaiden ja Ison-Britannian pitkään jatkuneet kauppasuhteet on tunnustettu Larringtonin mukaan vasta viime vuosina – kun viikinkien imago on pehmennyt.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme