Mainos
Mainos

BBC: Syyrialaispakolaisia löydetty vaatetehtaista orjatyövoimana Turkissa

Syyrialaisia pakolaisia käytetään vaateteollisuudessa laittomana työvoimana, paljastaa BBC:n tutkiva dokumentti.

Panorama-ohjelmassa käy ilmi, että pakolaiset ovat työskennelleet Turkissa vaatetehtaissa laittomissa työoloissa. Nuorin syyrialaisista oli 15-vuotias.

BBC:n mukaan pakolaisia on käytetty työvoimana muun muassa Marks and Spencer -ketjun tehtaalla, sekä verkkokauppa Asosksen tehtaalla. Lisäksi merkkejä laittomasta työvoimasta löytyi Zaran ja Mango Jeans -ketjuilta. Monet näistä merkeistä ovat myös suomalaisille tuttuja merkkejä.

Kaikki vaatemerkit kertovat seuraavansa tuotantojaan tarkasti, eivätkä ne hyväksy lapsityövoimaa.

Marks and Spencer -ketju ilmoittaa, ettei se omissa tutkimuksissaan ole löytänyt merkkejä sitä, että syyrialaisia pakolaisia työskentelisi sen tehtailla Turkissa. BBC:n Panorama löysi kuitenkin seitsemän syyrialaista työskentelemässä brittiläisen ketjun tehtailla. Pakolaiset tienasivat työskentelyllään noin punnan tunnissa, eli hieman päälle euron tunnissa. Tämä on paljon vähemmän kuin Turkin minimipalkka edellyttää.

Nuorin työskentelijä oli 15-vuotias ja hän teki yli 12-tuntisia työpäiviä tehtaalla. Suurin osa pakolaisista työllistyi välikäden kautta, joka maksoi palkan kadulla jälkikäteen käteisellä.

Marks and Spencerin tiedottaja pitää ohjelman löydöksiä vakavina.

– Eettinen kauppa on M&S:lle hyvin tärkeää. Vaadimme kaikilta tuottajiltamme sitoutumista aatteisiimme, johon kuuluu myös työntekijöiden oikeudet. Teemme kaikkemme, ettei tämä enää toistu, tiedottaja sanoo BBC:lle.

Zara- ja Mango -vaateketjujen tehtaissa BBC paljastaa pakolaisten työskentelevän myös 12-tuntisia päiviä ja tekevän muun muassa kemiallisia käsittelyjä vaatteille ilman kunnollisia suojavarusteita. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot