Mainos
Mainos

BBC: Tällaisia pommeja USA:n viranomaiset pelkäävät

Yhdysvallat on kiristämässä lentokenttien turvatarkastuksia Euroopassa ja Lähi-idässä.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan turvatoimet kohdistuisivat muun muassa Yhdysvaltain-lennoilla matkustavien eletroniikkaan ja jalkineisiin.

BBC:n tietojen mukaan syy turvatarkastusten kiristämiseen on terroristiryhmä al-Qaidan erikoispommien valmistustaidon leviäminen Jemenistä Syyriaan. Jemenissä piileskellyt pommintekijä Ibrahim Al-Asiri on onnistunut rakentamaan vuoden 2009 jälkeen kolmeen otteeseen toimintakykyisen pommin, joka on läpäissyt lentokenttien turvatarkastukset.

Al-Asirin on uskottu opettaneen taitoaan al-Qaidan jäsenille. Joidenkin heistä uskotaan olevan nyt Syyriassa eurooppalaisilla passeilla.

Tähän asti erikoispommit ovat perustuneet ei-metallisiin "matalahöyryisiin" räjähdysaineisiin. Tällaisia aineita on vaikeaa, mutta ei mahdotonta havaita.

Syyriassa toimivan jihadistijärjestö Al-Nusran rintaman ja al-Qaidan on uskottu työskennelleen yhdessä kehittääkseen räjähteitä, jotka pystyisivät välttämään lentokenttien nykyiset turvatarkastukset.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme