Mainos
Mainos

BBC: Trumpin hallinto kumosi kiistellyn vessaohjeistuksen

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on kumonnut ohjeen, jonka mukaan koulujen on annettava transsukupuolisten oppilaiden käyttää sukupuoli-identiteettinsä mukaisia vessoja ja pukuhuoneita. Presidentti Barack Obaman aikaisen ohjeen kumoamisesta uutisoi muun muassa BBC.

Yhdysvalloissa käytiin aiheesta viime vuonna kiihkeää keskustelua.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer kertoi keskiviikkona, että Trump haluaa jättää asian osavaltioiden päätettäväksi.

Obaman aikaisen ohjeen kumoamisesta lähetettiin kirjeet kouluille keskiviikkona.

Laki kieltää syrjinnän

Yhdysvalloissa on valtakunnallinen laki, joka kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella. Obaman hallinnon ohjeen tarkoitus oli yhdenmukaistaa valtakunnallisen lain tulkintaa niin, että lain katsottaisiin kaikissa osavaltioissa koskevan myös transsukupuolisten syrjintää seksuaali-identiteetin perusteella. 

Osavaltiot suhtautuvat vessakysymykseen hyvin eri tavoin. NBC:n mukaan transsukupuolisten nuorten oikeus käyttää sukupuoli-identiteettinsä mukaisia tiloja on turvattu osavaltion lainsäädännössä 15 osavaltiossa. Yhdessä osavaltiossa puolestaan on lailla säädetty, että kaikkien tulee käyttää syntymätodistukseensa merkityn sukupuolen mukaisia vessoja, ja kymmenen muuta osavaltiota harkitsee vastaavaa lakia.

Vaikka ohjeistus kumottiin, transsukupuolisten oikeuksia ajavat järjestöt aikovat jatkaa asian ajamista valtakunnallisen lain nojalla. Asiasta on jo nyt vireillä useita oikeusjuttuja eri puolilla maata. NBC:n haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan ohjeen perumisella saattaa kuitenkin olla vaikutusta siihen, miten oikeusistuimet lakia tulkitsevat.

UCLA-yliopiston Williams-instituutin tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa on 150 000 transsukupuolista 13–17-vuotiasta nuorta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme