Mainos
Mainos

Belgia nosti terroriuhan luokituksensa korkeimmalle tasolle – Brysselin metro suljettiin

Belgia on tänään nostanut terroriuhan Brysselissä korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Kaupungin metro on suljettu ja ihmisiä on kehotettu välttämään väkijoukkoja.

– Neuvomme asukkaille on: välttäkää paikkoja, missä suuri joukko ihmisiä kokoontuu yhteen kuten ostoskeskuksia, konsertteja, tapahtumia ja julkisen liikenteen asemia aina kun mahdollista, evästi kriisikeskuksen edustaja.

Jalkapallon kahden ylimmän sarjatason ottelut viikonlopun ajalta on määrä perua ja useisiin osiin Brysseliä on komennettu sotilaita partioimaan.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaan, miksi uhkataso nostettiin tappiin.

– Emme voi antaa lisätietoja. Tutkimukset ovat edelleen kesken, edustaja toisti.

Belgiassa on jo nostettu syytteet kolmea ihmistä vastaan, joita epäillään osallisuudesta Pariisissa viikko sitten tehtyihin terrori-iskuihin. Kahden heistä epäilleen auttaneen yhdeksi iskun tekijöistä epäiltyä Salah Abdeslamia pakenemaan.

Brysselissä asuvan Abdeslamin uskotaan olevan Belgiassa, ja häntä etsitään kaikin keinoin. Abdeslamin veli Brahim Abdeslam räjäytti itsensä yhdessä Pariisin itsemurhaiskuista. Ranskan poliisi pysäytti kolmeen otteeseen autoon, jossa Salah Abdeslam ja kaksi muuta miestä palasivat Ranskasta Brysseliin. Auto päästettiin kuitenkin joka kerta jatkamaan matkaansa.

Abdeslamilla on myös tiiviit yhteydet iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyyn Abdelhamid Abaaoudiin, joka kuoli keskiviikkona poliisin luoteihin. Kumpikin varttui Brysselin köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa, jota pidetään ääriajattelun pesänä. Kumpikin on myös taistellut Isisin riveissä Syyriassa.

Brysselin turvaluokitus oli korkeimmalla tasolla edellisen kerran toukokuussa viime vuonna, kun aseistettu mies ampui neljä ihmistä juutalaismuseossa. Sitä ennen turvaluokitus nostettiin ylimmälle tasolle vuoden 2008 vaihteessa.

Neliportainen uhkaluokitus on ollut käytössä vuodesta 2006. 

Belgia nosti varhain lauantaina terroriuhkaluokituksensa Brysselin alueen osalta korkeimmalle tasolle.

Maan kansallinen kriisikeskus varoitti välittömästä uhasta Belgian ja EU:n pääkaupungissa.

– Analyysi osoittaa vakavan ja välittömän uhan, joka vaatii erityisiä turvatoimia ja yksityiskohtaisia suosituksia kansalle, Belgian sisäministeriön alaisuudessa toimiva kriisikeskus tiedotti.

Brysselissä liikkuvia kehotettiin välttämään ihmisjoukkoja. Esimerkiksi konsertteihin menoa tai julkisen liikenteen solmukohdissa olevilla asemilla liikkumista ei suositella.

Lisää ohjeita on luvassa lauantain kuluessa, kun meneillään olevat tutkimukset edistyvät.

Belgiassa on nostettu syytteet jo kolmea ihmistä vastaan, joita epäillään osallisuudesta Pariisissa viikko sitten tehtyihin terrori-iskuihin. Kahden heistä epäilleen auttaneen yhdeksi iskun tekijöistä epäiltyä Salah Abdeslamia pakenemaan.

Brysselissä asuvan Abdeslamin uskotaan olevan Belgiassa, ja häntä etsitään kaikin keinoin. Abdeslamin veli Brahim Abdeslam räjäytti itsensä yhdessä Pariisin itsemurhaiskuista.

Abdeslamilla on myös tiiviit yhteydet iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyyn Abdelhamid Abaaoudiin, joka kuoli keskiviikkona poliisin luoteihin. Kumpikin varttui Brysselin köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa, jota pidetään ääriajattelun pesänä. Kumpikin on myös taistellut Isisin riveissä Syyriassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme