Mainos
Mainos

Belgian Vallonia ei anna periksi – Kanada-sopimukseen kuukausien aikalisä

Belgian ranskankielinen Vallonia ei hyväksy vaatimusta, jonka mukaan sen pitäisi taipua perjantaihin mennessä EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen taakse.

Valloniaa johtava Paul Magnette pitää EU:n asettamaa takarajaa järjettömänä ja syyttää unionia painostuksesta. EU ei pysty allekirjoittamaan Kanadan kanssa neuvoteltua kauppasopimusta, elleivät kaikki jäsenmaat hyväksy sitä. Belgia tarvitsee myös alueparlamenttiensa tuen sopimuksen taakse.

Valloonit pelkäävät jäävänsä työttömiksi, jos sopimus johtaa maatalous- ja teollisuustuotteiden halpatuontiin. Sosialisteja edustava Magnette arvostelee myös sopimukseen sisältyvää investointiriitojen ratkaisumallia, joka hänen mukaansa sivuuttaa normaalit oikeuskäytännöt.

Magnetten mukaan valloonien huolet edellyttävät muutaman kuukauden aikalisää. Hänen mielestään Kanadan kanssa ensi viikoksi suunniteltu huippukokous on syytä perua. Sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa kokouksessa.

– Parempi välttää sellaista, joka johtaisi yhteenottoon, Magnette sanoi Belgian yleisradioyhtiölle RTBF:lle.

EU-maiden johtajien on määrä keskustella Kanada-sopimuksen kohtalosta perjantaina Brysselissä. Komissio ja Belgian liittohallitus yrittävät siihen mennessä suostutella vallooneja puolelleen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme