Mainos
Mainos

Belgiasta EU:n puheenjohtajamaa

Belgia on ottanut tänään vastaan EU:n puheenjohtajamaan tehtävät.

Belgia luotsaa unionia puoli vuotta, vuoden 2001 loppuun asti. Belgian pääministeri Guy Verhofstadt näkee jakson historiallisena ja maansa tehtävän tärkeänä. Hänen mukaansa EU:n on löydettävä oikeat ratkaisut itälaajenemisen suhteen - muuten unioni uhkaa ajautua jäsenmaiden välisiin ristiriitoihin ja rakenteellisiin ongelmiin.

Itälaajentumisen lisäksi Belgian odotetaan nostavan esiin kysymykset työn laadun parantamisesta ja syrjäytymisen ja köyhyyden vähentämisestä. Muita teemoja ovat muun muassa kestävä kehitys ja talouskasvu. Belgian puheenjohtajakauden aikana valmistellaan myös siirtymistä yhteisvaluutta euroon. 12 maata ottaa euron käyttöön ensi vuoden alussa.

Verhofstadtin mukaan Belgian menestys puheenjohtajana riippuu pitkälti siitä, saako se herätettyä tarpeeksi keskustelua EU:n tulevaisuudesta. Hän ajaa EU:lle perustuslakia ja vaaleilla valittua komission puheenjohtajaa. Edelliset puoli vuotta EU:n puheenjohtajamaana toimi Ruotsi. Suomi oli puheenjohtaja vuoden 1999 jälkimmäisen puoliskon.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme