Mainos
Mainos

Bengt Holmström saa tänään palkintonsa: Nobel-juhlallisuudet Tukholmassa ja Oslossa

Tämän vuoden Nobelin palkinnot jaetaan tänään.

Lääketieteen, fysiikan, kemian, talouden ja kirjallisuuden palkintojenjako on Tukholman konserttisalissa, kun taas rauhanpalkinto luovutetaan Oslon kaupungintalossa.  

Taloustieteen Nobel-palkinnon saavat suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström ja yhdysvaltalainen taloustieteen professori Oliver Hart. Palkinto tuli sopimusteoriasta.  

Tämän vuoden rauhanpalkinnon saa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos rauhansopimuksesta Farc-sissien kanssa. Sopimus allekirjoitettiin syyskuussa, mutta se kaatui myöhemmin kansanäänestyksessä. Lopulta Kolumbian hallitus ja Farc allekirjoittivat marraskuussa uuden rauhansopimuksen, jonka maan kongressi ratifioi 1. joulukuuta. Tällä kertaa sopimuksesta ei järjestetty kansanäänestystä.  

Kirjallisuuden Nobel myönnettiin tänä vuonna yhdysvaltalaiselle lauluntekijälle ja runoilijalle Bob Dylanille. Hän on kuitenkin sanonut muiden tehtävien estävän läsnäolon palkintojenjakotilaisuudessa Tukholmassa.  

Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen Alfred Nobelin (1833-1896) kuolinpäivä. Kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel määräsi testamentissaan, että hänen omaisuutensa on käytettävä Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme