Mainos
Mainos

Berliinin rekkaiskuepäilty oli poliisin tarkkailussa: Karkottamisasiakirjat saapuivat heti iskun jälkeen

Berliinin maanantaisesta rekkaiskusta epäiltyä tunisialaista Anis Amria oli tarkkailtu jo maaliskuusta lähtien, kertoivat saksalaislehdet torstaina. Hänen tiedettiin olleen yhteyksissä radikaaleihin islamisteihin ja suunnittelevan mahdollisesti hyökkäystä.  

Amri oli myös käyttänyt useita peitenimiä matkustaessaan Saksan eri osavaltioissa, mutta nimettömien tutkintalähteiden mukaan poliisi ei koskaan saanut kerättyä riittävästi todisteita, jotta hänet olisi voitu pidättää.  

Der Spiegel -lehden mukaan Amri olisi jopa tarjoutunut tekemään itsemurhaiskun, mutta tuolloinkin hänen käyttämänsä ilmaukset olivat olleet niin ympäripyöreitä, ettei niiden perusteella saatu aikaan pidätysmääräystä.  

Amri tuli Saksaan heinäkuussa 2015. Hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin heinäkuussa, mutta häntä ei voitu karkottaa Tunisiaan, koska Amrilla ei ollut matkustusasiakirjoja, ja Tunisia kiisti miehen olevan maan kansalainen.

Ironista kyllä, karkottamiseen tarvittavat asiakirjat saapuivat keskiviikkona, kaksi päivää iskun jälkeen.

Merkel kehui saksalaisia

Saksan viranomaiset vahvistivat torstaina, että tutkijat olivat löytäneet iskussa käytetyn rekan ovesta Amrin sormenjälkiä. Myös hänen turvapaikkahakemustaan koskevia asiakirjoja löytyi rekan ohjaamosta. 

Viranomaiset ovat luvanneet sadantuhannen euron palkkion Amrin pidättämiseen johtavista tiedoista. Miehen on varoitettu voivan olla väkivaltainen ja aseistettu.  

Rekkaiskussa Berliinin joulumarkkinoille kuoli maanantaina 12 ja loukkaantui 48 ihmistä. Rekkaiskussa loukkaantui myös yksi Suomen kansalainen, kerrotaan Suomen Berliinin-suurlähetystöstä.

Lähetystöneuvos Saija Nurminen kertoo, että Suomen ulkoministeriö on ollut yhteydessä loukkaantuneeseen.  

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina olevansa varma, että Amri saadaan kiinni pian. Hän sanoi myös olevansa ylpeä saksalaisista.  

– Ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin rauhallisesti. Olen varma, että selviämme tästä koettelemuksesta, Merkel sanoi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme