Mainos
Mainos

Berliiniläiset kokoontuivat muistamaan joulutori-iskussa kuolleita – "Jos ihmiset ovat realisteja, he osasivat odottaa tätä"

Berliinissä kuorma-autoiskun kohteeksi joutunut Breitscheidplatzin joulutori oli tiistaina kolkko näky: kymmenet hehkuviiniä, ruokaa ja käsitöitä myyvät kojut pysyivät suljettuina. 

Jouluvaloin kimmeltäneen torin valaisivat tiistaina muistokynttilät, kun sadat ihmiset saapuivat keisari Wilhelmin muistokirkossa järjestettyyn muistotilaisuuteen. Poliisien mukaan kirkko oli ollut täynnä jo neljältä iltapäivällä, ja hieman ennen kuutta kirkon ulkopuolelle oli kerääntynyt satoja ihmisiä. Alue oli täynnä poliiseja, jotka kantoivat aseita näyttävästi olallaan. 

Vaikutusta vaaleihin? 

Berliiniläinen Verena Hübner saapui muistopaikalle tuomaan kynttilän iskun uhrien muistoksi. 

– Kaikkien Saksassa tehtyjen iskujen jälkeen olen vain odottanut, että milloin myös Berliiniin isketään. Kuulostaa hirveältä, mutta niin se on. Jos ihmiset ovat realisteja, he ovat osanneet odottaa tätä, Hübner sanoi. 

Hübner kertoi, ettei kuitenkaan anna pelon rajoittaa elämäänsä. 

– En pelkää mennä isoihin tilaisuuksiin, mutta en myöskään halua mennä niihin perheeni tai pienten lasten kanssa, Hübner sanoi. 

Järkyttynyt, joskaan ei erityisen yllättynyt Marcus jonotti kirkon muistotilaisuuteen. Hänen mukaansa oikeistopuolueet ovat jo pitkään varoitelleet iskuista. Nyt hän pelkää tragedian näkyvän myös ensi vuonna Saksan vaaliuurnilla. 

– Poliitikkojen vaalityö vaikeutuu huomattavasti. 

Järki käskee jatkamaan 

Berliinissä äitinsä luona joululomaa viettävä Cosima Gruthöcter jonotti myös muistotilaisuuteen. Hän kertoi olleensa joulutorilla maanantaina vain 20 minuuttia ennen kuorma-autolla tehtyä iskua. 

– Kuulin asiasta illallisella. Minua pyydettiin jäämään joulutorille pidemmäksi aikaa, mutta kieltäydyin, koska halusin äitini kanssa illalliselle. Se saattoi pelastaa minut, Gruthöcter sanoi. 

Myös Gruthöcterin mielestä uusi isku jonnekin päin Saksaa oli vain ajan kysymys. 

– On kuitenkin outo tunne, kun isku osuu ensimmäistä kertaa näin lähelle. On eri asia lukea niistä uutisista. On hirveää, että jotkut ihmiset tekevät tällaisia asioita, joissa ei ole mitään järkeä, Gruthöcter sanoi. 

Joulutori-iskun vainajien muistoa kunnioitti Mario Jander vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Vuorokausi iskun jälkeen itkunsekainen järkytys oli väistynyt järkeilyn tieltä. Janderin mukaan järki määräsi lähtemään ulos. 

– Pelko ei saapunut Berliiniin eilen (maanantaina), se on ollut läsnä jo syyskuun 11. päivän iskuista lähtien. On ihme, ettei tällaista ole tapahtunut jo aiemmin. Toivumme ainoastaan arkielämäämme jatkamalla ja kulkemalla näillä kaduilla pelotta, Jander sanoi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme