Mainos
Mainos

Berlusconille potkut parlamentista

Italian senaatti erotti illalla odotetusti maan entisen pääministerin Silvio Berlusconin ulos parlamentista.

Miljardöörisenaattorin tukijoiden vastaehdotuksen kaatuivat yksi toisensa jälkeen, ja lopulta senaatin puhemies julisti Berlusconin poliittisen uran muodollisesti päättyneeksi.

Veropetoksesta vankeuteen tuomittu Berlusconi menettää samalla myös parlamentaarisen koskemattomuutensa, mutta 77-vuotiasta tuskin pidätetään ainakaan heti.

Potkut parlamentista eivät välttämättä merkitse lähtöä politiikasta, sillä lukemattomista kriiseistä selvinnyt Berlusconi pystyy keikuttamaan hallitusta parlamentin ulkopuoleltakin.

Berlusconi kamppaili vastaan viime hetkille saakka ja vaati äänestyksen lykkäämistä. Hän sanoi saaneensa uusia todisteita, jotka voivat johtaa veropetostuomion purkamiseen.

Miljardöörin asemaa vahvistaa se, että pääministeri Enrico Lettan liittoumalla on enää kymmenen paikan enemmistö senaatissa.

– Berlusconilla on edelleen valtaa, vaikka vähemmän kuin aiemmin. Hänellä on yhä oma mediansa ja paljon sitkeitä kannattajia niin parlamentissa kuin sen ulkopuolellakin, arvioi professori James Walston Rooman Amerikkalaisesta yliopistosta. 

 "Loppu berlusconismille" 

Tuhansia kannattajia kokoontui illalla Berlusconin asunnon luo. 

-Olemme täällä katkerana päivänä, demokratian surun päivänä, Berlusconi viestitti kannattajilleen. 


Roomassa mielipiteet näyttävät kuitenkin kääntyneen enimmäkseen häntä vastaan. 

– Onnistuimme lopettamaan fasismin 20 vuoden jälkeen. Pystymme siis päättämään myös berlusconismin 20 vuoden jälkeen. Toivottavasti meistä sitten tulee aikuisempi kansakunta, sanoi nelikymppinen Giulio

– En suoraan sanottuna välitä, mitä Berlusconille tapahtuu. 

Eläkeläinen Guido syyttää Berlusconia Italian saattamisesta kuilun partaalle. 

– Jos hän kuulee nyt minua, niin hänen pitäisi pakata laukkunsa ja häipyä. 

Berlusconi on hallinnut Italian politiikkaa 1990-luvulta lähtien. Pääministerinä hän on ollut kolmesti. 

Berlusconi on vajonnut vähitellen yhä syvemmälle oikeus- ja tutkintaprosesseihin. Hän on valittanut myös kesäkuisista vankeustuomioista, jotka tulivat seksin ostamisesta alaikäiseltä ja vallan väärinkäytöstä. Valitusten käsittelyt voivat viedä vuosia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme