Mainos
Mainos

Blair: EU:n puolustushanke ei saa vaaranta Natoa

Britannian pääministeri Tony Blair kiistää Yhdysvaltain väitteen, jonka mukaan EU sijoittaisi oman puolustushankkeensa Naton edelle.

-Haluan tehdä teille yhden asian aivan selväksi: en koskaan vaarantaisi Natoa, Blair kertoi tänään lehdistölle kesken EU:n huippukokouksen päätöspäivän.

Yhdysvallat on syyttänyt EU:ta puolustusliitto Naton tulevaisuuden vaarantamisesta unionin kaavaillessa omia valmiusjoukkojaan. Erityisesti Yhdysvaltoja on ärsyttänyt ehdotus perustaa päämaja koordinoimaan EU.n sotilasoperaatiota.

-Me haluamme, että Nato on toimintamme perusta ja kulmakivi. Toisin sanoen, kun amerikkalaiset haluavat mukaan operaatioon, se tehdään Naton kautta, Blair sanoi.

Blair kuitenkin muistutti, että EU voi tulevaisuudessa toimia sotilaallisesti myös ilman Natoa.

-On myös tilanteita, kuten tällä hetkellä Makedoniassa, joihin amerikkalaiset eivät syystä tai toisesta halua osallistua. Tällöin on tärkeää, että EU:lla on voimavaroja toimia itsenäisesti, linjasi Blair.

Britannia on ollut Yhdysvaltain merkittävin liittolainen koko Irak-operaation ajan. Blair sanoikin uskovansa "kaikkien lopulta hyväksyvän sen, että puolustustakuut meillä ja useimmissa maissa ympäri maailman pohjaavat Natoon".

(MTV3-AFP-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme