Mainos
Mainos

Blair ja Bruton hakevat pohjaa Pohjois-Irlannin tulitauolle

Britannian pääministeri Tony Blair on neuvotellut Irlannin pääministerin John Brutonin kanssa Pohjois-Irlannin rauhanhanketta hiertävästä aseidenluovutuskiistasta.

Bruton kertoi eilen New Yorkissa, että neuvotteluissa päästiin eri osapuolten edut turvaavaan ratkaisuun. Hänen mielestään sen enempää Irlannin tasavaltalaisarmeijalla IRA:lla kuin Britannian hallintoa kannattavilla protestanteillakaan ei ole syytä tyrmätä tulosta.

Pääministeri Blair sitä vastoin korosti, että kiista ei yksin pääministerien neuvotteluissa selviä. Ratkaisevaa on, miten muut osapuolet asiaan suhtautuvat, sanoi hän viitaten aseistettuihin ryhmiin. Blair lupasi esitellä Pohjois-Irlannin tilannetta Britannian parlamentille huomenna palattuaan YK:n ympäristökokouksesta New Yorkista.

Pääministerien esityksen arvellaan pohjautuvan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja vetävän yhdysvaltalaisen George Mitchellin kantaan. Hän on ehdottanut IRA:n ja aseistettujen protestanttiryhmien aseiden luovuttamista vaiheittain.

IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin puheenjohtaja Gerry Adams lupasi perehtyä tarkoin pääministerien esitykseen. Järjestöä ei haluta mukaan rauhanneuvotteluihin ennen kuin se suostuu uuteen tulitaukoon.

Britanniaa järkytti viime viikolla kahden pohjoisirlantilaisen poliisin murha, joka nähtiin takaiskuna uudelleen virinneille rauhantoiveille. Puheenjohtaja Adams vakuutti jälleen eilen, että Tony Blairin johtaman työväenpuolueen valtaannousu on luonut paremmat edellytykset sovulle.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme