Mainos
Mainos

Blair puolustautuu: Saddamin kaataminen ei aiheuttanut Irakin kriisiä

Britannian entinen pääministeri Tony Blair kiistää syytökset, joiden mukaan Irakia ravisteleva kapina olisi seurausta diktaattori Saddam Husseinin kaatamisesta vuonna 2003. 

Blair vei tuolloin Britannian mukaan Yhdysvaltojen johtamaan hyökkäykseen Irakiin. Nettisivullaan julkaisemassaan kirjoituksessa Blair pitää "eriskummallisena" syytöksiä, joiden mukaan nykyistä kriisiä ei olisi, jos Irakiin ei olisi hyökätty vuonna 2003.  

Blairin mukaan Irakin kapina on seurausta ennen kaikkea siitä, ettei Syyrian tilanteeseen ole puututtu. Irakin hallitusta vastaan taistelevat ääri-islamilaiset ovat saaneet Syyriasta taistelukokemusta ja tukikohdan, mistä hyökätä Irakiin.  

Blairin mielestä lännen ei tarvitse lähettää joukkoja Syyriaan, mutta siellä taisteleville maltillisille kapinallisille pitäisi antaa heidän tarvitsemaansa tukea.  

Blair moittii myös Irakin nykyistä hallitusta siitä, ettei se ole pystynyt rakentamaan yhtenäistä Irakia.  

Blair oli Britannian pääministeri vuodesta 1997 vuoteen 2007.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme