Mainos
Mainos

Blair pyytää Mandelan apua Lockerbie-jupakassa

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tänään pyytävänsä Etelä-Afrikan presidenttiä Nelson Mandelaa taivuttamaan Libyan luovuttamaan kaksi Lockerbien lentoturmasta epäiltyä libyalaista oikeudenkäyntiä varten Hollantiin. Blair saapuu tiistaina viralliselle vierailulle Etelä-Afrikkaan.

Blair sanoi Sunday Business -lehden haastattelussa, että Britannian, Yhdysvaltain ja Libyan neuvottelut Lockerbien tapauksesta ovat umpikujassa. 270 ihmistä kuoli Pan American -lentoyhtiön matkustajakoneen maahansyöksyssä Lockerbiessa, Skotlannissa vuonna 1988. Turman aiheutti koneessa räjähtänyt pommi. Sen asettajiksi epäillään kahta libyalaista, joita Libya ei ole toistaiseksi suostunut luovuttamaan.

Britannia ja Yhdysvallat vaativat alunperin, että libyalaiset luovutettaisiin jompaankumpaan maahan. Viime elokuussa ne ilmoittivat, että oikeudenkäynti voidaan järjestää Hollannissa, jos oikeuskäsittely tapahtuu Skotlannin lain mukaan ja tuomioistuin on skotlantilainen.

Libyan kansankongressi ilmoitti viime kuussa suostuvansa oikeudenkäyntiin puolueettomassa maassa. Libyan johtaja Muammar Gaddafi vaati kuitenkin viime viikolla, että tapaus on käsiteltävä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Blair sanoi, että presidentti Mandela on jo esittänyt ainutlaatuista ja tärkeää roolia kiistan selvittämisessä, mutta hän pyytää Mandelan apua uudelleen.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme