Mainos
Mainos

Blix kiistää Irakin soluttautumisen asetarkastajien joukkoon

YK:n asetarkastajien johtaja kiistää amerikkalaiset lehtitiedot, joiden mukaan Irakin on onnistunut soluttautumaan asetarkastajien joukkoon. Blixin mukaan asetarkastajien Irakia vastaan löytämät todisteet eivät riitä sodan oikeuttamiseen.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix kiistää amerikkalaistiedot, joiden mukaan Irakin hallitus on onnistunut soluttautumaan asetarkastajien joukkoon. Näin vuotaneiden tietojen avulla Irak on voinut tuhota todistusaineistoa ennen tarkastajien tuloa, kirjoitti USA Today -lehti tänään.

Lehti sanoo näkevänsä satelliittikuvissa traktorin vetämiä perävaunuja, joiden katolla on ilmaventtiilejä. Lehden mukaan tämä osoittaa, että perävaunut ovat siirrettäviä biologisia aselaboratorioita. Toisissa kuvissa käytetään kaivinkoneita asevarastojen siivoamiseen ennen YK:n asetarkastajien saapumista, uskoo USA Today.

Ruotsin radiolle antamassaan haastattelussa Blix sanoo, ettei soluttautumisesta ja vuodoista ole näyttöä. Hän ei myöskään usko, että tiedot ovat peräisin vastuulliselta amerikkalaiselta taholta. - Amerikkalaiset tietävät erittäin hyvin, miten tarkastajat työskentelevät ja kuinka turvallisuudesta huolehditaan, hän sanoi.

Blix torjui myös Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin lausunnon, jonka mukaan tarkastajat sanovat nähneensä irakilaisten siirtävän kalustoa piiloon tarkastajilta. -Sellaista me emme ole sanoneet emmekä nähneet. Nuo tiedot hänen on täytynyt saada virheellisistä lähteistä, Blix sanoi.

Blix myös toisti New York Times -lehden haastattelussa aiemman kantansa siitä, että todisteet Irakia vastaan eivät riitä sodan oikeuttamiseksi. Hänen mukaansa monien Yhdysvaltain syytösten vahvistamiseksi ei ole löydetty todisteita.

Esimerkiksi väitetystä yhteydestä Irakin johdon ja al-Qaida-verkoston välillä ei ole löytynyt minkäänlaisia merkkejä. -Mielestäni olisi kamalaa, jos tämä päättyisi asevoimien käyttöön, ja toivon, että aseriisuntaprosessi etenee rauhanomaista tietä, Blix sanoi.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme