Mainos
Mainos

Blix: USA ja Britannia liioittelivat Irakin uhkaa

YK:n asetarkastajien entinen johtaja Hans Blix sanoi tänään Yhdysvaltojen ja Britannian liioitelleen Irakin uhkaa. Blixin mielestä sota ei ollut oikeutettu.

Blix vertasi BBC-radioyhtiön haastattelussa Yhdysvaltojen ja Britannian toimintaa ennen sotaa keskiajan noitavainoihin. -Kun ihmiset keskiajalla olivat varmoja, että jotkut olivat noitia, niin kyllähän he löysivät perusteluja uskolleen, Blix huomautti. -Sellainen on hiukan riskialtista.

Blix sanoi oman YK-ryhmänsä olleen huolellisempi omissa tutkimuksissaan Irakissa. -Me olimme viisaampia. Halusimme todisteita.

Blix arvioi Yhdysvaltojen ja Britannian tulkinneen yläkanttiin hankkimiaan tiedustelutietoja tai liioitelleen niitä. -Arvostelun kohteena tässä on oikeastaan koko liioittelukulttuuri, hype-kulttuuri. Jääkaappien valmistajat mainostavat jääkaappiaan sanakääntein, joita emme täysin usko. Hallituksilta odotamme kuitenkin vakavampaa ja uskottavampaa suhtautumista, Blix sanoi.

Ennen kuin Yhdysvallat ja Britannia aloittivat hyökkäyksen Irakiin 20. maaliskuuta, perusteli presidentti George W. Bush hyökkäystä sillä, että Irakin joukkotuhoaseet ovat välitön uhka muille maille. Pääministeri Tony Blair puolestaan sanoi tukevansa Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakin joukkotuhoaseiden muodostaman uhkan vuoksi.

Saddam Hussein kukistumisesta on nyt kulunut viisi kuukautta, mutta 1500 amerikkalaisen asiantuntijan joukko ei ole löytänyt Irakista kemiallisia tai biologisia aseita ja tai ydinaseita. Bush ja Blair ovat vakuuttaneet joukkotuhoaseita löytyvän ajan mittaan.

Kärsimättömät kärsivällisyyden vaatijat

-He vaativat nyt meitä olemaan kärsivällisiä, mutta meitä kohtaan he eivät halunneet olla kärsivällisiä, Blix sanoi.

Blixin johtamat Unmovic-asetarkastajat joutuivat lähtemään Irakista maaliskuussa jo kolmen ja puolen kuukauden työskentelyn jälkeen.

Britannian hallitus julkisti ennen sotaa selonteon, jossa sanottiin mm. Irakin pysyvän käyttämään kemiallisia ja biologisia aseita 45 minuutin varoitusajalla. Toimittaja Andrew Gilligan sanoi BBC:n ohjelmassa tuolloin, että tällainen väite otettiin selontekoon mukaan Blairin viestintäjohtajan vaatimuksesta.

Ohjelmasta noussut kohu johti puolustusministeriön joukkotuhoaseasiantuntijan David Kellyn itsemurhaan. Kelly oli lähteenä Gilliganin raportissa. Itsemurhaa tutkii parhaillaan erityinen selvityskomissio.

Blix kertoi jo alkuviikosta Australian radion haastattelussa, että Irak saattoi hävittää joukkotuhoaseensa jo yli kymmenen vuotta sitten.

Irak halusi Blixin mukaan ehkä vain hämätä käyttäytymällä ikäänkuin sillä olisi joukkotuhoaseita. -Kallistun yhä enemmän sille kannalle, että Irak oli lupauksensa mukaisesti hävittänyt lähes kaikki omistamansa joukkotuhoaseet kesällä 1991, Blix sanoi.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme