Mainos
Mainos

Boistö-ryhmä: Jatkamme rauhansuunnitelmaa kulisseissa

Suomen Boistön saarella salaisessa diplomaattitapaamisessa kesällä tavanneet Venäjän ja Yhdysvaltain korkean tason asiantuntijaryhmä jatkaa rauhan edistämistä kulisseissa.

Ryhmän jäsen sanoo MTV Uutisille New Yorkissa, että rauhansuunnitelman täytäntöönpanossa on epäonnistuttu ja se on ollut ryhmälle suuri pettymys. Seuraava tapaaminen saatetaan järjestää jälleen Suomessa. 

Viime kesänä pienellä Boistön saarella kokoontui Venäjän ja Yhdysvaltain korkean tason asiantuntijaryhmä. Diplomaattien ja asiantuntijoiden tarkoitus oli luoda rauhansuunnitelma Ukrainalle, jota käytettiin osittain tukena virallisissa neuvotteluissa.

New Yorkin tunnettu professori Jack Snyder on yksi rauhansuunnitelman kirjoittajista. Snyderin mukaan hiljainen Boistön saari oli täydellinen paikka epäviralliselle, toiseen raiteen diplomatialle.

– Söimme hyvin ja sää oli loistava. Venäläiset rakastavat Boistön saarta. He ovat käyttäneet sitä ennenkin tapaamisissaan, joten he palasivat sinne mielellään ja olivat hyvällä tuulella, Snyder kertoo.

"Olemme jatkuvasti yhteydessä"

24-askeleen-toimenpidesuunnitelma vastaa monin tavoin virallista tulitauko- ja yhteistyösopimusta, josta Venäjän ja Ukrainan johtajat sopivat syyskuussa Minskissä. Ukrainan tulitauko ei ole tarkkailijoista eikä muistakaan toimenpiteistä huolimatta pitänyt.

– Suurin osa ehdotuksistamme ei ole toteutunut käytännössä. Onko diplomatia epäonnistunut? Niin voi sanoa, Snyder sanoo.

Snyderin mukaan Boistö-ryhmä jatkaa kuitenkin rauhansuunnitelman kehittämistä.

– Olemme koko ajan yhteydessä saarella olleisiin venäläisiin asiantuntijoihin ja diplomaatteihin, mutta myös ukrainalaisiin kollegoihin. Keskustelemme kuinka kriisissä päästäisiin eteenpäin.

"Ilmatilaloukkaukset eivät ole sattumaa"

Ukrainan kriisi on jo niin syvä, että Snyder pelkää konfliktin jatkuvan vielä vuosia. Snyder muistuttaa, että vaikka taisteluja käydään Itä-Ukrainassa, koko Ukraina on silti kaaoksessa. Snyderin mukaan vaarana voi olla, että kriisi leviää muihin entisiin neuvostomaihin.

– Venäjä voi yrittää jonkinlaista jäätynyttä konfliktitilaa venäläisväestön suojelemiseksi myös Virossa ja Latviassa. Me tiedämme historiasta, että Putin vie venäläisjoukkoja toisen maan alueelle ja niin sanotusti jäädyttää maan mahdollisuudet täydelliseen toimivuuteen ja omavaraisuuteen. Näin kävi esimerkiksi Georgiassa, ja sen vuoksi entisten neuvostomaiden on huolehdittava venäläisväestöstään paremmin, ettei Putin voi käyttää sitä syynä levittää joukkojaan, Snyder sanoo.

Snyderin mukaan esimerkiksi Suomen ilmatilaloukkaukset eikä Ruotsin sukellusvene-tapaus ole sattumaa.

– Venäjä on loukannut ilmatilaa esimerkiksi Skandinavian maiden kohdalla, joilla ei ole laajaa venäläisvähemmistöä suojeltavana. Venäläinen sukellusveneen putkahtaminen pintaan aivan Tukholman edustalla vaikuttaa myös tarkoituksenmukaiselta. Venäjä on muuttanut diplomatian suuntaansa ja jostain syystä he haluavat aiheuttaa pelkoa naapurimaissaan.


Seuraava tapaaminen voi olla jälleen Suomessa

Snyderin mukaan on vaikea nähdä, että tilanne Ukrainassa saataisiin korjattua kovinkaan pian. Hän muistuttaa, että länsi on aiheuttanut kriisissä osansa.

– EU:n ja Naton laajentuminen näyttäytyy länsimaille normaalilta demokraattiselta toiminnalta. Putinin ja hänen oligarkki-kavereiden Venäjälle laajenemiset näyttäytyvät kuitenkin uhkana. Kriisi puhkesi siitä, miten Ukrainassa hoidettiin EU:n yhteistyö- ja kauppasopimusta. Se tapa oli liian uhkaava Venäjän kannalta, Snyder sanoo.

Snyderin mukaan Boistö-ryhmällä ei ole vielä kristallinkirkkaita vastauksia sille, miten Ukrainan rauhansuunnitelma saataisiin käytännössä toteutettua. Snyderin mukaan ryhmä kuitenkin työskentelee kriisin ratkaisemiseksi eikä Snyder poissulje mahdollisuutta, että Boistö-ryhmän seuraavakin tapaaminen järjestettäisiin Suomessa.

– Tapaaminen voi hyvinkin olla jälleen Boistössä. Tosin juuri nyt siellä taitaa olla hyvin kylmä, Snyder nauraa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme