Mainos
Mainos

Boko Haram hävitti kokonaisen kaupungin – viiden kilometrin matkalla vain ruumiita

Satoja kuolleita, kymmeniätuhansia pakolaisia ja poltettuja kyliä. Terroristijärjestö Boko Haram on kuluneen viikon aikana tehnyt yhdet verisimmistä iskuistaan Nigerian koillisosassa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan peräti 2000 siviiliä olisi kuollut iskussa Bagan kaupunkiin maan koillisosassa. Jos tiedot pitävät paikkansa, on kyseessä Boko Haramin verisin isku Nigeriaan sitten sen perustamisen.

Boko Haram hyökkäsi Bagaa ja naapurikaupunkeja vastaan viikko sitten. Järjestön jäsenet polttivat kaupungin maan tasalle ja valtasivat myös useita naapurikaupunkeja.

– Kaupunkia ei käytännössä enää ole, kertoi Nigerian hallinnon edustaja Alhaji Bukari BBC:lle.

Viranomaiset arvioivat, että yli 20 000 ihmistä olisi joutunut jättämään kotinsa kuluneen viikon taisteluiden takia.

Nigerialainen Yanaye Grema piileskeli kolmen päivän ajan järjestöä. Hänen mukaansa aseistautuneet miehet ampuivat asukkaita sumeilematta.

– Kävelin viisi kilometriä viereiseen kylään ja näin matkalla vain ruumiita, hän kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

10 000 asukkaan Bagan valtausta voidaan pitää merkittävänä voittoaskeleena Boko Haramille, arvioi Washington Post. Baga oli ennen hyökkäystä koillisen Bornon osavaltion ainoita kaupunkeja, joka oli yhä Nigerian armeijan hallussa, lehti kirjoittaa.

Boko Haramin pelätään leviävän rajojen yli 

Boko Haram tavoittelee Nigerian pohjoisosaan islamilaista valtiota. Osa asiantuntijoista kuitenkin pelkää, että Boko Haramilla olisi mahdollisesti toiveita levitä myös Nigerian rajojen ulkopuolelle. 

Bornon valtauksen ansiosta Boko Haram onkin päässyt lähelle naapurimaiden Nigerin, Tshadin ja Kamerunin rajoja.

Nigerian hallinto on kertonut aloittavansa ilmahyökkäykset Boko Haramin talttumiseksi. Armeija on tähän asti ollut kuitenkin tehoton taistelussa järjestöä vastaan.

Armeijaa ovat heikentäneet esimerkiksi korruptio ja heikko taistelumotivaatio. Uutiskanava BBC:n mukaan myös Bagan asukkaat olisivat jääneet oman onnensa nojaan hyökkäyksen alettua.

– Jotain on ehdottomasti vialla, jos armeija jättää meidät aina oman onnensa nojaan silloin, kun Boko Haram hyökkää, sanoi paikallinen senaattori uutiskanava BBC:lle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme