Mainos
Mainos

Bolivialaiset vaativat kokanlehtien laillistamista

Tuhannet bolivialaiset ovat osoittaneet mieltään kokapensaan lehtien laillistamisen puolesta.

Kokapensaan viljelijät ja maatyöläiset, joista suuri osa kuuluu Bolivian alkuperäisväestöön, ovat marssineet maan suurimpien kaupunkien kaduilla kokanlehtiä pureskellen.

Kokanlehtien pureskelu on bolivialaisten ikivanha tapa, joka muun muassa helpottaa vuoriston korkeassa ilmanalassa liikkumista.

Kokapensaan viljelijät korostavat lehtien lääkinnällistä vaikutusta.

- Se auttaa vatsakipuun, hammassärkyyn, jalkakipuun, kaikkeen. Kokapensaan lehtiä jauhetaan myös jauhoksi ja teemme siitä ruokaa, sanoo viljelijä Casilda Mamani.

YK julisti kokapensaan lehdet laittomaksi huumeeksi vuonna 1961. Presidentti Evo Moralesin johdolla Bolivia on vedonnut kokanlehtien laillistamiseksi. YK:n on määrä käsitellä asiaa tämän kuun lopussa. Voimakkaimmin kokanlehtien laillistamista vastustaa Yhdysvallat.

Yhdysvaltojen mukaan Bolivia ei ole tehnyt tarpeeksi taistelussa huumekauppiaita vastaan. Bolivia on maailman kolmanneksi suurin kokaiinin tuottaja. Kokapensaista vain kaksi lajia sisältää niin paljon kokaiinia, että käytetään huumeen tuotantoon.

(MTV3 - AP - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme