Mainos
Mainos

Bolkestein uhkaa USA:ta vastatoimilla kirjanpitokiistassa

EU:n sisämarkkina-asioista vastaava komissaari Frits Bolkestein on uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla kirjanpitoyhtiöiden rekisteröitymisestä syntyneen kiistan vuoksi.

Yhdysvalloissa viime vuonna paljastuneiden kirjanpitoskandaalien vuoksi maassa on perustettu tilintarkastusyhtiöiden valvontaelin, mihin Yhdysvallat vaatii myös maassa toimivia eurooppalaisia tilintarkastusyhtiöitä rekisteröitymään.

Bolkesteinin mielestä EU-maiden tilintarkastajien rekisteröitymispakko on tarpeeton, kohtuuton ja turhaa työtä teettävä, sillä unionissa on olemassa jo oma vastaava valvontajärjestelmä. Komissaarin mukaan Yhdysvaltain päätös saattaakin johtaa siihen, että EU:ssa toimivien amerikkalaistilintarkastajien pitää jatkossa rekisteröityä täkäläiseen valvontaelimeen.

Enron- ja WorldCom-skandaalien jälkimainingeissa syntynyt amerikkalainen valvontaelin on vaatinut amerikkalaisia tilintarkastusyhtiöitä rekisteröitymään lokakuun loppupuoleen mennessä. Muunmaalaisten tilintarkastusyhtiöiden pitää rekisteröityä ensi vuoden huhtikuuhun mennessä.

-EU-komissio on täysin samaa mieltä siitä, että kirjanpitorikkomukset täytyy estää ja sijoittajien luottamus arvopaperimarkkinoihin täytyy palauttaa. Tämä olisi kuitenkin tehtävä kansainvälisesti hyväksyttävällä tavalla eli tunnustamalla vastaavien valvontajärjestelmien olemassaolo muualla, Bolkestein sanoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme