Mainos
Mainos

Bosniassa muistetaan tänään Srebrenican kansanmurhan uhreja

Bosniassa muistetaan tänään 20 vuotta sitten tapahtuneen Srebrenican kansanmurhan uhreja.  

Srebrenicassa surmattiin noin 8000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa, kun Bosnian serbijoukot valtasivat YK:n turva-alueella sijaitsevan kaupungin. Tapahtumaa pidetään Euroopan pahimpana hirmutekona sitten toisen maailmansodan.   

Tänään pidettävään muistoseremoniaan odotetaan esimerkiksi Yhdysvaltain entistä presidenttiä Bill Clintonia.

Uhreja yhä kateissa

Kansanmurhan tunnustus on myös kansainvälinen kiista. Kaksi kansainvälistä tuomioistuinta on tunnustanut Srebrenican kansanmurhaksi.   

Kuitenkin esimerkiksi serbijoukkoja sodassa tukenut Serbia on tuominnut teon, mutta ei ole tunnustanut sitä kansanmurhaksi.    

Keskiviikkona joukkomurhan nimeäminen kansanmurhaksi ei mennyt läpi YK:n turvallisuusneuvostossa. Asian kaatoi veto-oikeudellaan Venäjä. Serbian presidentin mukaan teolla estettiin koko Serbian kansan leimaaminen kansanmurhaajiksi.  

Srebrenica on yhä avoin haava jännittyneessä Bosniassa. Yli 1000 uhria on yhä kateissa.  

– He kieltävät, että niin monet on tapettu. Jos en löydä häntä, jos en saa häntä haudattua, he luultavasti kiistävät, että hän oli edes olemassa, sanoi poikansa joukkomurhassa menettänyt Hajra Catic uutistoimisto Reutersille.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme