Mainos
Mainos

Brasiliassa väännetään kättä sademetsähakkuista

Brasilian maanviljelijöiden ja ympäristönsuojelijoiden välille on syntynyt kiista Amazonin sademetsien hakkuista. Kiista koskee ensi kuun alussa pidettävää kongressin äänestystä, jossa päätetään lisätäänkö Amazonin sademetsäalueiden hakkuita tulevaisuudessa.
Kiista kulminoituu kongressin maatalousosaston lobbarin, Moacir Micheletton ajamaan lakialoitteeseen, joka vaatisi paikallisia kaavoitustutkimuksia Amazonin mahdollisista lisähakkuista. Jos Micheletton aloite hyväksytään 4. syyskuuta pidettävässä äänestyksessä, se syrjäyttää Brasilian hallituksen väliaikaiset laskelmat.

Laskelmissa edellytetään, että 80 prosenttia Amazonin alueesta on suojeltava. Micheletton edustajan mukaan lakialoite pitää sisällään 80 prosentin hakkuurajoitukset, mutta niistä saatetaan joustaa, jos Amazonilla tehtävät lähemmät tutkimukset sitä edellyttävät.

Trooppiset metsät tuhoutumassa

Ympäristönsuojelijat ovat huolissaan Micheletton aloitteesta. He pelkäävät, että se tietäisi maailman suurimman trooppisen metsän entisestään kiihtyvää tuhoutumista. Ympäristöliikkeet kannattavat hallituksen väliaikaispäätöstä ja toivovat, että siitä tehdään lopullinen. Päätöksen pelätään jäävän "lainsäädännölliseksi limboksi", koska kongressi voi halutessaan muuttaa sitä milloin vain.

Syyskuun 4. päivän äänestys on toinen kerta puolen vuoden sisällä, kun kongressin maatalouslobbari yrittää runnoa läpi uutta lakia. Viimeksi lakiuudistusta yritettiin toukokuussa.

Paikallishallituksilla ei tietämystä

Maatalousliiton ympäristöasioiden neuvonantajan, Assuero Veronezin mukaan vain noin neljännes Amazonista on yksityisomistuksessa, kun taas loppuosa on jo suojeltu luonnonpuistojen ja intiaanireservaattien muodossa.

-Emme ole Amazonin säilyttämistä vastaan. Suojelu on Brasilian kansakunnan oikeus, mutta meidän mielestämme 80 prosentin suojelu on liioiteltua, hän sanoo.

Ympäristönsuojelijat ovat toista mieltä. Heidän mielestään Micheletton suunnittelemista paikallisista kaavoitustutkimuksista vastaisivat paikalliset hallitukset, joilla ei ole teknistä tietämystä siitä, mitkä metsän osat ovat kaikkein uhatuimpia. Sademetsähakkuiden pelätään myös tuhoavan Brasilian muita ekosysteemejä, kuten Mata Atlanticin rannikkometsiä.

Amazon on maailman suurin sademetsäalue ja se on pinta-alaltaan Länsi-Eurooppaa suurempi. Suurin osa Amazonista on Brasilian rajojen sisällä. Se on kasvualusta yli puolelle maailman eläin- ja kasvilajeista.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme